20. lipanj 2018.

Ministarstvo poljoprivrede: Za obnovljive izvore energije osigurano 200 milijuna kuna

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za korištenje obnovljivih izvora energije iz Programa ruralnog razvoja, objavilo je u srijedu Ministrstvo poljoprivrede, napominjući kako ukupan iznos potpore iznosi 200 milijuna kuna.

Prvi put u ovom programskom razdoblju Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za provedbu tipa operacije 4.2.2 "Korištenje obnovljivih izvora energije" iz Programa ruralnog razvoja, navodi se u priopćenju.

>>>Pejnović: Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora postala je komercijalna stvarnost

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 200 milijuna kuna. Intenzitet bespovratnih novčanih sredstava po korisniku iznosi najviše 50 posto ukupno prihvatljivih troškova.

Najniži iznos javne potpore iznosi 15.000 eura u protuvrijednosti u kunama, a najviši iznos po korisniku je 400.000 eura u protuvrijednosti u kunama, navode iz Ministarstva.

Podnošenje zahtjeva od 23. srpnja

Svrha natječaja je povećanje učinkovitosti korištenja energije, a zahtjevi za potporu moći će se podnositi od 23. srpnja do 21. rujna.

Prihvatljivi materijalni troškovi za sufinanciranje su građenje/rekonstrukcija i/ili opremanje objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa i sunce) za potrebe vlastitih proizvodnih pogona korisnika, s pripadajućom opremom i infrastrukturom, zatim prijem, obrada i skladištenje sirovina za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa) s pripadajućom opremom i infrastrukturom za vlastite potrebe te troškovi obrade, prerade i skladištenje supstrata za organsku gnojidbu s pripadajućom opremom i infrastrukturom za vlastite potrebe.

>>>Hrvatski i Češki vjetroparkovi od sada u rukama litvanske grupa Achema

Među prihvatljive troškove ulaze i nabava strojeva za transport i primjenu supstrata za organsku gnojidbu na poljoprivrednim površinama s pripadajućom opremom i infrastrukturom, za vlastite potrebe.