Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo rada: Ne ukida se naknada za nezaposlene

05. Listopad 2018.

Naknadu za nezaposlene trenutno koristi 25 462 osobe, no promjene koje bi mogle nastupiti - ukidanje doprinosa za zapošljavanje iz kojeg se te naknade isplaćuju, dovodi u pitanje opstanak tih dvije tisuće kuna koliko u prosjeku mjesečno ‘zarađuju‘ nezaposleni. Barem se to moglo čuti posljednjih dana u javnosti.

Najava iz Vlade kako će novim Zakonom o tržištu rada, na kojem se sada radi, dokinuti dosadašnji Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kao i  Zakon o poticanju zapošljavanja, dovela je do pretpostavki kako će se time zatvoriti izvor iz kojeg su se dosad financirale naknade za nezaposlene - doprinos za zapošljavanje.

- Novi zakon o tržištu rada je još jedan pokušaj nesposobnog ministra Pavića da napravi nered u sustavu. Najprije je krenuo s mirovinskim sustavom, a sada želi ukrasti radnicima mogućnost da za vrijeme nezaposlenosti primaju naknadu za nezaposlene. Sadašnjim zakonom je riješeno da svi izdvajamo iz naših plaća dio sredstava kao doprinos za zapošljavanje i odatle se isplaćuju naknade za nezaposlenost. No, ova vlada ukida naknade za vrijeme nezaposlenosti pod krinkom nužnih reformi koje trebamo provesti, izjavio je u petak nezavisni saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić.

>>> Mrsić: Vlada pod krinkom reformi ukida naknadu za nezaposlene

Budući da Mrsić nije jedini koji je nagovijestio ukidanje naknade za nezaposlene, zatražili smo obrazloženje od resornog ministarstva koje negira kako će doći do ukidanja naknade za nezaposlene.

- Novčana naknada za vrijeme nezaposlenosti se ne ukida, bez obzira na ukidanje doprinosa za zapošljavanje, izvijestili su nas i kako će se sporna naknada financirati iz sredstava državnog proračuna.

Ipak, doći će još do nekih promjena.

- Visina i opseg prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti neće se promijeniti, dok će se uvjet za osobe koje su prestale obavljati samostalnu djelatnost uskladiti na način da će ove kategorije osoba moći ostvariti pravo na novčanu naknadu pod uvjetom da su uplaćeni doprinosi za obvezna osiguranja (mirovinsko i zdravstveno obvezno osiguranje). Naime, do sada su ove kategorije osoba bile u obvezi uplatiti doprinos za zapošljavanje kako bi mogle ostvariti pravo na novčanu naknadu, stoji u odgovoru Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

20. travanj 2024 08:59