Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo turizma s 10,1 milijunom kuna pomaže razvoj cikloturizma

07. Svibanj 2018.

Ministarstvo turizma ove godine s 10,1 milijun kuna pomaže razvoj cikloturizma odnosno 52 projekta usmjerenih na razvoj, trasiranje i označavanje cikloturističkih staza, web stranica, edukaciju i drugo, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva.

Ministarstvo je, naime, danas objavilo odluke o odabiru projekata i dodjeli potpora temeljem Programa razvoja cikloturizma na kontinentu i Programa razvoja javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma.

Kako se navodi u priopćenju, od ukupnih 10,1 milijun kuna gotovo 4,9 milijuna kuna će 14 kontinentalnih županija moći uložiti u izradu elaborata u svrhu trasiranja i označavanja cikloturističkih staza, postavljanje signalizacija i info ploča, opremanje cikloturističkih ruta i servisnih stanica, za izradu web stranica, edukaciju i postavljanje standarda za ‘bed&bike‘ smještajne objekte.

>>> Pet milijuna kuna na raspolaganju za razvoj cikloturizma na kontinentu

S preostalih oko 5,2 milijuna kuna sufinancirat će se 38 razvojnih projekata za javnu turističku infrastrukturu u funkciji razvoja aktivnog turizma, a za koja su se mogli kandidirati nositelji projekata, jedinice lokalne i regionalne samouprave, i to za aktivnosti kao što su npr. izrada operativnog plana razvoja cikloturizma županije sa standardima, uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta te uređenje, postavljanje i opremanje stanica za iznajmljivanje e-bicikala.

"Cikloturizam je poveznica između svih kontinentalnih, ali i priobalnih županija u Hrvatskoj te ima posebnu važnost u ravnomjernijem turističkom razvoju Hrvatske, što je i jedan od ciljeva Vlade RH. Uz povezivanje s drugim proizvodima, poput enogastronomije, cikloturisti tijekom svog putovanja mogu iskusiti svu raznolikost ponude te doživjeti Hrvatsku kao jedinstvenu destinaciju", poručio je u priopćenju ministar turizma Gari Cappelli.

Cikloturizam je rastući segment u svjetskom pa i u hrvatskom turizmu, a ministar naglašava da cikloturisti u prosjeku troše do 30 posto više od klasičnih turista, kao i da je taj segment jedan od deset ključnih proizvoda za obogaćivanje turističke ponude i razvoj turizma na cijelom prostoru Hrvatske uz produženje sezone.

Ministarstvo turizma je sredstva odobrilo temeljem prijava na javne pozive, a sufinancira do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta na kontinentu, čime se, kako ističu, također potiče stvaranje nove atrakcijske osnove i rast potrošnje te generiraju novi motivi dolaska.

26. travanj 2024 02:07