Korona i biznis
12. siječanj 2018.

Ministri protiv, ali britanske banke razmišljaju o plaćanju pristupa EU tržištu nakon Brexita

Banke i financijske tvrtke spremne su razmotriti opciju prema kojoj bi britanskoj vladi pomogle podijeliti teret plaćanja za pristup zajedničkom tržištu Europske unije nakon Brexita, objavili su britanski mediji.

Taj sektor više neće moći prodavati financijske usluge iz Velike Britanije na tržištu EU-a nakon izlaska zemlje iz Unije, podsjeća BBC.

Ako vlada odluči uplaćivati u proračun EU-a u zamjenu za nesmetan pristup zajedničkom tržištu, nekoliko je izvora za BBC izjavilo da bi bili - iako nevoljko - spremni razmotriti mogućnost doprinosa. Ministri su isključili mogućnost plaćanja pristupa tržištu. Nastavljeni transferi u EU bili bi politički nezgodni i dodatno bi povećali troškove za kompanije, smatraju u vladi.

>>>EU najavio veću ‘članarinu’ nakon Brexita

I u financijskom sektoru smatraju da takva opcija nije previše izgledna. Neki pak izvori upozoravaju da unatoč tome što bi dodatni troškovi nagrizli konkurentnost Velike Britanije, gubitak nesmetanog pristupa najvećem svjetskom trgovinskom bloku, odnosno cjepkanje poslovanja u Europi bili bi još gori.

Sudjelovanje u vladnim transferima u EU moguće je, premda moramo razmotriti pojedinosti, kazao je izvor za BBC.

"Nastojali bismo poduprijeti vladu u pregovorima a ako bi to značilo i neki oblik financijskog doprinosa, razmotrili bismo tu mogućnost", kazao je drugi izvor.

Javno pak sudionici financijske industrije zaziru od te mogućnosti zato što se time kažnjavaju uspješni izvoznici, suprotno onome što iz vlade tvrde da bi željeli.

>>>Plenković: Nakon Brexita Hrvati u Britaniji imat će ista prava kao i ostali građani EU

Mišljenja su također da bi pristajanje na plaćanje pristupa bio opasan presedan za trgovinske sporazume s novim partnerima. Na koncu, smatraju da bi i ostali sektori, poput automobilskog i farmaceutskog, trebali biti pozvani na sudjelovanje.

U vladi su jasnog stava da Velika Britanija ne bi trebala plaćati za nešto što već ima, i to besplatno, te nešto što u EU ističu kao vrijednost.

Glasnogovornik vlade za BBC je kazao: "Stajalište ostaje nepromijenjeno, a to je da nećemo plaćati za pristup tržištu. Na kocki je mnoštvo vezanih interesa. Kada biste slušali brifinge u EU prošloga ljeta, zaključili biste da je iskorak koji smo postigli u prosincu nemoguć. To su pregovori".

Poslovni čelnici u financijskom sektoru otvoreno su pak kazali da prijeti veliki potencijalni trošak zbog gubitka pristupa tržištu EU-a. Bude li cijena zadržavanja pristupa prihvatljiva, neki su mišljenja da bi ju vrijedilo platiti, prenosi BBC.