Aktualno
StoryEditor

Ministrica Divjak otvorila studentski dom u Osijeku vrijedan 16, 9 milijuna kuna

14. Srpanj 2017.

Obnovljeni Studentski dom u ulici Ivana Gorana Kovačića otvoren je u petak u Osijeku, u nazočnosti ministrice znanosti, obrazovanja i sporta Blaženke Divjak, čelnika osječkoga Sveučilišta te državnih i lokalnih dužnosnika.

U obnovu zgrade Studentskog doma uloženo je 16,9 milijuna kuna, od čega 13,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

Obnovom postojećeg studentskog doma, izgrađenog 1968. godine, broj ležaja smanjio se s 256 na 193, između svakih dviju soba ugrađene su kupaonice umjesto dosadašnjih zajedničkih sanitarnih čvorova po etažama, a četiri jednokrevetne sobe prilagođene su osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

Ministrica Divjak: Ujednačiti studentski standard

Ministrica Divjak istaknula je kako se njezino ministarstvo zauzima da svi studenti u Hrvatskoj imaju jednake mogućnosti za studiranje, te da i obnova ovog studentskog doma pridnonosi ujednačavanju studentskog standarda.

Ocijenila je kako se Ministarstvo i na druge načine, putem europskih i domaćih proračunskih sredstava, trudi osigurati jednake mogućnosti studiranja, pa će stoga gotovo udvostručiti broj stipendija za studente slabijeg socijalno-imovinskog statusa, a ove godine po prvi puta otvara se tri tisuće stipendija za područje prirodnih znanosti, tehničke studije, medicinu, biomedicinu i biotehniku.

>>>Ministrica Divjak: Nećemo obrazovanje koristiti u dnevno-političke svrhe

Ako studenti nemaju jednake mogućnosti i jednaki standard, dodala je ministrica, onda ni ove stipendije ne bi bile dostatne da potaknu studente na studiranje znanstvenih disciplina koje su deficitarne, a ni da ostanu u regijama gdje postoje potrebe, ali je zbog gospodarskih poteškoća teško pronaći posao.

Rektor Turkalj: Gradnjom paviljona u sveučilišnom kampusu do 800 novih ležajeva

Rektor osječkoga Sveučilišta Željko Turkalj kazao je kako su, unatoč smanjenju broja ležajeva, nove sobe površinom znatno veće, sve sobe su klimatizirane, imaju svoj hladnjak i spojene su na internet, a zgrada koristi obnovljive izvore energije, poput solarnih kolektora na krovu. Podsjetio je kako su nedavno započeti radovi na izgradnji novoga paviljona studentskog doma u sveučilišnom kampusu, koji će donijeti 800 novih ležajeva čime će, uz postojeće kapacitete, studentima na raspolaganju biti oko 1.700 ležajeva.

>>>Nakon Stuttgarta, Osijek dobiva i izravnu zračnu liniju s Baselom

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić ocijenio je kako su Osječko-baranjska županija i grad Osijek među najboljima po povlačenju sredstava EU fondova, jer je samo u Osijeku, iz operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", od 2014. do danas ugovoreno 27 projekata vrijednih skoro 450 milijuna kuna, od čega su 350 milijuna kuna bespovratna EU sredstva.

20. travanj 2024 08:49