07. veljača 2017.

Ministrica Žalac: Nisam zadovoljna povlačenjem novca iz EU, radimo na pojednostavljenju procedura

Nisam zadovoljna povlačenjem sredstava iz EU fondova, ali radimo na pojednostavljenju procedura, izjavila je u utorak ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, koja je s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislavom Petrićem nazočila prezentaciji Kataloga projekata Karlovačke županije.

>>>HGK: Hrvatska najlošija u korištenju EU fondova, potencijalni gubitak do 3 posto BDP-a

"Nisam za sada zadovoljna s privlačenjem sredstava, ali zato radimo na pojednostavljenju procedura, primjerice kroz natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada koji sam danas predstavila. Skratit ćemo postupak evaluacije", poručila je ministrica.

Predstavljanje kataloga 101 projekta na području Karlovačke županije vrijednih preko tri milijarde kuna, od čega je 2,1 milijardi kuna udio lokalnih jedinica, a nešto preko milijardu kuna poduzetnički dio, ocijenila je dobrom prilikom za susret s vodstvima županije, gradova, općina i poduzetnicima, te da i Ministarstvo njima predstavi svoj rad na korištenju EU fondova za ovu godinu.

>>>Ministrica Žalac o resornom proračunu: Borit ću se kao lavica

Pohvalila je Katalog projekata, kakav još, po njenim saznanjima, imaju još samo Primorsko-goranska i Vukovarsko-srijemska županija. "Takav je put pohvalan", kazala je ministrica i dodala kako će se projekti razvijati kroz Bazu razvojnih projekata, kao podzakonski akt, a gdje će biti vidljivi svim ministarstvima i ministrima za novo financiranje u sklopu financijske perspektive EU od 2020. do 2027. godine. "S tim krećemo nagodinu i izuzetno mi je važno znati koji su to projekti, od projektne ideje do stanja pripremljenosti dokumentacije, sve do realizaciju kroz natječaje koji dolaze", istaknula je Žalac.

Predsjednik županijske Gospodarske komore Zlatko Kuzman naglasio je kako su za čak pola projekata već ishođene građevinske dozvole, a vrijednost projekata iz Kataloga koji su već u realizaciji iznosi preko 50 milijuna eura

U strukturi projekata jedinica lokalne samouprave polovina se odnosi na javnu infrastrukturu, 554 milijuna kuna je ukupna vrijednost projekata iz sektora turizma, dok u poduzetničkom sklopu projekata s podjednakim investicijskim zahvatima od po 390 milijuna kuna sudjeluju proizvodnja i javna infrastruktura. U usporedbi s 3,14 milijardi kuna vrijednim projektima u danas predstavljenom Katalogom, ukupna vrijednost projekata predstavljenih u Katalogu za 2015. iznosila je 1,27 milijardi kuna.