Aktualno
StoryEditor

Miodrag Šajatović: 700 brojeva Lidera - čvrsti temelj za suživot tiska i digitalije

28. Veljača 2019.

Ekskluzivni intervju sa Silvijem Kutićem, osnivačem Infobipa. Priča o javnosti nepoznatoj grupi Victus, koja stoji iza uspješnih brendova Galileo, Leggiero i Batak. Velika tema o hrvatskim menadžerima razasutima po svijetu...

Kad je magazin poput Lidera uklopljen u multimedijski poslovni model (tiskano izdanje, web-portal, konferencije, klubovi, edukacije), sinergijski učinci omogućuju da novinar, ako treba, i deset dana radi na jednoj temi. Čitatelji to znaju cijeniti.

To su samo tri od mnogih tekstova objavljenih u brojevima Lidera koji su prethodili ovotjednom, jubilarnom, 700. izdanju našeg tjednika, a koji su izazvali veliko zanimanje u hrvatskoj poslovnoj javnosti.

Riječ je o novinskim uradcima u koje je uložena velika količina rada novinara i urednika. Koji sadržavaju veliku dodanu vrijednost. A takve sadržaje moguće je pronaći baš u tiskanim medijima poput Lidera. I fenomenalno je kako publika nepogrešivo prepozna i nagradi kvalitetu. To su primjeri tema na kojima ćemo inzistirati i u brojevima koji dolaze.

Koliko god danas bilo teško izdavati tiskovinu, ako je magazin poput Lidera uklopljen u multimedijski poslovni model (tiskano izdanje, web-portal, konferencije, klubovi, edukacije), onda sinergijski učinci omogućavaju da novinar, ako treba, i deset dana radi na jednoj temi. Koja će biti ekskluzivna, korisna i dobro napisana.

Vrijednost ima budućnost

Komu takav sadržaj danas treba? Stari dobri Pareto i njegovo pravilo 80/20, na Liderovu sreću, djeluje i u doba digitalne revolucije. Većini je dovoljno informirati se. Ali bar 20 posto medijskih konzumenata želi dublji uvid u pojave i trendove. Osim što sami tragaju, ako uvide da postoje neovisne novine čijim specijaliziranim novinarima i iskusnim urednicima mogu vjerovati, spremni su platiti sadržaje s dodanom vrijednošću.

Hvala čitateljima na 700 tjedana vjernosti i podrške. Hvala i svim liderovkama i liderovcima, starima i novima, što uz mnogo truda i odgovornosti pridonose opstanku i razvoju našega, mnogi nam kažu, jedinstvenog projekta!

Navika čitanja na mobilnim uređajima ne može se i ne smije ignorirati.

Zato smo prošle godine ušli u za nas velike investicije i prilagodili redakcijske sustave pa danas nudimo u Hrvatskoj jedinstveno iskustvo ‘web friendly‘ čitanja tiskanog Lidera na digitalnoj platformi. U kratko vrijeme, uza zadržavanje tiskane tiraže, dobili smo diljem Hrvatske, regije i svijeta gotovo dvije tisuće novih pretplatnika na takvu aplikaciju! Najdraži su nam, pritom, pretplatnici koji vole papir, a kad su na putu, koriste se mogućnošću čitanja najnovijeg Lidera na nekom aerodromu u Njemačkoj, SAD-u ili Singapuru.

Ponajprije zahvaljujući zahtjevnoj, ali vjernoj čitateljskoj publici, opstali smo na nemilosrdnom tržištu i dostigli 700 brojeva. S mnogo strasti idemo prema sljedećim jubilejima. Uzimat ćemo u obzir sve nove okolnosti i navike, ali nećemo odustati od kvalitete, uloge lobista biznisa prema državi i traganja za primjerima najbolje poslovne prakse, korisnima poduzetnicima i menadžerima. Naravno, ne odustajemo od promicanja izvoza kao najvažnijega generatora zdravog rasta i razvoja.

​Zdrav medijski jelovnik

Sedamstoti broj Lidera izlazi u vrijeme u kojemu se umjetna inteligencija počinje ubrzano primjenjivati. Pa je već sada – praćenjem naslova koje ljudi ‘klikaju‘ na portalima – moguće izborom riječi pogađati što će biti čitano. To su odlični signali i za digitalne i za tiskane medije. Ali, čvrsto smo uvjereni, davati čitateljima svaki dan ‘fast food‘ ispunjen pojačivačima okusa nije dobro.

Mi u Lideru jako poštujemo čitateljske preferencije, ali ako bar trećina tema nije ono što mi nađemo da je dobro staviti na ‘medijski jelovnik‘ i što je važno za poslovno zdravlje tvrtki i institucija u kojima rade naši čitatelji, onda zaista neka strojevi u beskraj podilaze publici.

Nasreću, i među mlađim generacijama vidimo opet onih Paretovih 20 posto koji žele uravnoteženiju ‘medijsku prehranu‘. Koji ne padaju u zamku banalizacije i estradizacije. Kao što se brinu za svoje zdravlje, tako će se, sigurno, brinuti i za kvalitetu i korisnost informacija koje unose.

Sve se češće govori o dolasku ekonomije digitalnih platformi. Mi već jesmo u njoj. Naš portal objavi neku vijest i nabaci je urednicima tiskanog izdanja. Oni uoče još nekoliko vijesti sa sličnim zajedničkim nazivnikom. Opa! Evo trenda koji drugi još nisu uočili! Napravimo veliku temu broja. Reakcija čitatelja odlična. Zašto ne bismo na tu temu napravili konferenciju? Može! S konferencije izvijestimo na webu i u tiskanom izdanju. Shvatimo da postoji potencijal za edukacijski seminar. Slušajući stručnjake na seminaru, otkrivamo nove činjenice koje završe na webu i u tisku.

Hvala čitateljima na 700 tjedana vjernosti i podrške. I, naravno, hvala svim liderovkama i liderovcima, starima i novima, što uz mnogo truda i odgovornosti pridonose opstanku i razvoju našega, mnogi nam kažu, jedinstvenog projekta!

18. travanj 2024 04:10