Aktualno
StoryEditor

Miodrag Šajatović: Djeca i unuci današnjih hrvatskih birača radit će za Kineze

09. Svibanj 2019.

Novo GEM istraživanje bilježi sve lošiju poduzetničku klimu. Naše društvo ne voli domaće poduzetnike. Ali s radošću prihvaća strane koji dolaze s, naivno se vjeruje, ‘vrećama novca‘. U Kini poduzetnika ima za izvoz čak i u zemlje kao što je Hrvatska

U utorak je vrijedna i uporna profesorica Slavica Singer na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost predstavila rezultate novog istraživanja o poduzetništvu u Hrvatskoj. Zahvaljujući njoj i suradnicama (Nataša Šarlija, Sanja Pfeifer, Sunčica Oberman Peterka) još jednom je omogućeno da se u okviru međunarodnoga GEM istraživanja (Global Entrepreneurship Monitor) Hrvatska usporedi sa samom sobom, ali i s drugim zemljama.

Istraživanje je krajnje utemeljeno. Uzorak je 2000 odraslih stanovnika Hrvatske, plus 39 eksperata. Vijesti nisu dobre. U zadnjih deset godina Hrvatska je skliznula kad je riječ o poduzetničkom okviru. Prema vrijednosti indeksa NECI, ocjena za Hrvatsku je 3,83 (raspon je od 1 do 10). Prema tome smo na zadnjem mjestu od 18 zemalja EU koje su sudjelovale u GEM istraživanju poduzetničke okoline. Prosjek je 5,12, a najbolja poduzetnička okolina je u Nizozemskoj (6,51).

Profesorica Singer i njezine suradnice i ove su godine dale niz prijedloga kako da se poduzetnička klima unaprijedi. Jedan od prijedloga je i da mediji jače promoviraju pozitivne poduzetničke primjere. I kako to biva, dan poslije, u srijedu, u dnevnim novinama osvane naslov ‘Tko su uhićeni Karlovčani koje sumnjiče da su starcima otimali imovinu: Hvalili ih kao poduzetnike i inovatore, pohvatali ih kao bandu prevaranata‘.

Sve lošiji status poduzetnika

Naravno, treba biti svjestan da poduzetnik postaje svaki pojedinac koji pokrene poslovanje. Pa kao što među političarima, sucima, liječnicima... postoje oni koji kvare imidž profesije, tako je i kod poduzetnika. Za stanje klime u kojoj se u Hrvatskoj otpočinje i razvija poduzetnički projekt, od prizemno kriminalnih igrača opasnije je opće stajalište o poduzetnicima i poduzetništvu. Čak i uspješni poduzetnici imaju nizak status u društvu. Dvije trećine ispitanika nema dobro mišljenje o njima. Društveni status poduzetnika kod nas je posljednjih godina, prema GEM istraživanju, sve lošiji. U 2018. pada broj onih koji smatraju da poduzetnici imaju visok društveni status, a u grupi zemalja EU raste! Ta se razlika, od 20 postotnih poena u 2017., povećala na 26 posto u 2018.

Rezultati istraživanja upućuju na zaključak da smo kao društvo, kad je poduzetnička aktivnost u pitanju, potpuno sluđeni. S jedne strane, odrasli ispitanici ne vide mnogo poduzetničkih prilika. Tu smo daleko ispod prosjeka. No istodobno su, prema iskazanim poduzetničkim namjerama, građani Hrvatske na prvom mjestu. Autorice to tumače stanjem u kojemu pojedinci ne osnivaju tvrtke zato što su uočili tržišnu priliku nego iz nužde.

Političari podilaze biračkom tijelu i ignoriraju temu poboljšanja poduzetničke klime što bi, kad bi se dogodilo, moglo dovesti do rasta većeg od tri posto. A onda bi se pitanje poput onoga o odlasku u mirovinu sa 65 ili 67 godina lakše moglo riješiti

I dok smo prema većini pokazatelja zadnji ili predzadnji, prema jednom smo kriteriju godinama pozitivni šampioni. Zaposlenici u hrvatskim tvrtkama daleko su najpoduzetniji u razvoju novih proizvoda ili usluga ili pokretanju nove poslovne jedinice za poslodavca! U 2018. čak 9,6 posto zaposlenika imalo je poduzetničku aktivnost unutar poduzeća u kojem je radilo. Prosjek EU je 7,6 posto. I dalje je vrlo malo odraslih poduzeća, onih starijih od 36 mjeseci. Najčešći razlog izlaska iz poslovne aktivnosti je, logično, neprofitabilnost. Ali zabrinjava povećanje gašenja tvrtki zbog velikog poreznog opterećenja. Hrvatska ima i dalje vrlo malo rastućih poduzeća. Dosta se ulaže u nove tehnologije, ali, začudo, to ne rezultira očekivanim brojem novih proizvoda ili usluga.

Zaslijepljeni političari

Mnogo je dobrih prijedloga na kraju istraživanja. Od zalaganja za društveni konsenzus o ulozi i važnosti poduzetništva pa da ‘vladine politike budu u funkciji takvih očekivanja‘, preko pojednostavnjivanja regulatornih okvira do povećanja kvalitete javne uprave.

Nažalost, slijede tri ciklusa političkih izbora. Političari, u strahu da neće maksimirati broj glasova, nastoje podilaziti biračkom tijelu. A ako dvije trećine birača nema dobro mišljenje o poduzetnicima, čemu riskirati. Ako već neće napadati poduzetnike, vladajući, ali i opozicijski političari, takvi kakvi jesu, ignorirat će temu poboljšanja poduzetničke klime koja bi, kad bi se dogodila, mogla dovesti do rasta većeg od tri posto. A onda bi se pitanje poput onoga o odlasku u mirovinu sa 65 ili 67 godina lakše moglo riješiti.

Rješenje ipak postoji i u takvim nepovoljnim okolnostima. Društvo ne voli domaće poduzetnike. Ali s radošću prihvaća strane koji dolaze s, naivno se vjeruje, ‘vrećama novca‘. U Kini poduzetnika ima za izvoz čak i u zemlje kao što je Hrvatska. Pa ako već sadašnji ispitanici GEM istraživanja neće raditi za poduzetne Kineze, njihova djeca ili unuci hoće.

17. travanj 2024 20:38