Aktualno
StoryEditor

Miodrag Šajatović: Svakako pročitajte ‘The Future of Jobs Report 2018‘

20. Rujan 2018.

Nakon nedavne kolumne o signalima da se možda sprema nova globalna recesija nekoliko prijatelja je zaprijetilo zahlađenjem odnosa nastavim li uznemiravati njih i ostatak poslovne javnosti. O. K. dragi prijatelji, nećemo o recesiji. Jel može onda jedna tema o budućnosti radnih mjesta u svijetu i kod nas? Može? O. K. Samo nemojte poslije opet prijetiti zbog uznemiravanja. Recesije možda i neće biti još koju godinu, ali dramatičnih promjena na tržištu radne snage sigurno hoće. A posljedice po poslodavce, posloprimce, vlade, sindikate i druge dionike mogle bi biti jednako dramatične kao da ih je pogodila recesija razorne snage kao ona od prije deset godina.

>>>Miodrag Šajatović: Hrvatskoj treba ministarstvo za izvanredne ekonomske situacije

Zato bi svakom odgovornom poduzetniku, menadžeru i zaposleniku bilo mudro otići na stranicu Svjetskog ekonomskog foruma i odvojiti par sati pa s razumijevanjem pročitati izvještaj pod nazivom The Future of Jobs Report 2018. Izvještaj je posljedica istraživanja stajališta i procjena vodstava vodećih svjetskih tvrtki koje zapošljavaju 15 milijuna ljudi.

Recesije možda i neće biti još koju godinu, ali dramatičnih promjena na tržištu radne snage sigurno hoće. A posljedice po poslodavce, posloprimce, vlade, sindikate i druge dionike mogle bi biti jednako dramatične kao da ih je pogodila recesija razorne snage kao ona od prije deset godina

Loša je vijest da će robotizacija, automatizacija i umjetna inteligencija u sljedećih pet godina 75 milijuna radnih mjesta učiniti nepotrebnima.

Tajnica – digitalni transformator

Dobra je vijest da će u isto vrijeme četvrta industrijska i tehnološka revolucija otvoriti 133 milijuna radnih mjesta. Dakle, plus bi mogao biti 58 milijuna radnih mjesta. Nažalost, nema globalnog dogovora koliko će novih radnih mjesta pripasti kojoj zemlji na globusu. Nema kvota! Vlade, poslovne zajednice i individualci osuđeni su sami boriti se da ne postanu gubitnici sve žešće i brže tehnološke revolucije. U Hrvatskoj smo prvo imali gubitnike tranzicije, a sad prijeti novi gubitnički val.

>>>Miodrag Šajatović: Burze rastu. Argentina pred bankrotom. Sve miriše na recesiju

U vrijeme kad ministar rada i sindikalisti raspravljaju o prelasku iz drugog u prvi stup, na tržištu rada događaju se dramatične socioekonomske promjene. Svaki drugi postojeći zaposlenik na svijetu morat će u sljedećih pet godina, ne želi li završiti na cesti, ozbiljno krenuti u dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju. Pojednostavnjeno, službenik za unos podataka ili administrativna tajnica morali bi se doškolovati (unutar ili izvan tvrtke) za analitičara podataka ili specijalista za digitalnu transformaciju. Dobro, može i malo manje ambiciozno, ali spomenuto istraživanje govori o učenju u trajanju i do pola godine.

Ima li zaštite od digitalne tehnološke revolucije? Ima. Jedna je da se sklonite u neki kutak državne administracije. A druga da se proglasite žrtvom i nalegnete na sustav socijalnih beneficija

U vrijeme kad se u Hrvatskoj smanjuju sredstva za zavod za zapošljavanje (ovakav kakav jest to i zaslužuje) neki pravi zavod imao bi pune ruke posla. Zanimljiv dio izvještaja govori i o nevoljkosti globalnih poslodavaca da o svom trošku educiraju zaposlenike. Ti ih educiraš, oni kažu hvala i odu drugom poslodavcu. Ali ako ih ne educiraš, a na tržištu nemaš gotovih, opet si u problemu.

I gazde će na tečajeve

Ako je zaposlenicima to utjeha, da bi preživjeli, morat će se mijenjati i njihovi poslodavci. Superbrzi internet, aplikacije, umjetna inteligencija i oblaci dat će velike mogućnosti najboljim biznismenima da ljude zamijene strojevima i aplikacijama. Ako to ne napravi jedan od igrača na tržištu, konkurenti hoće. I za par godina izbacit će analognog konkurenta s tržišta. Postići pravi omjer umjetne i ljudske inteligencije bit će već za dvije-tri godine presudno za opstanak većine tvrtki.

Društva će se još više polarizirati. Bitno je ne naći se među zemljama gdje se politika i biznis nisu snašli pa su posljedice manjak talenata, masovna nezaposlenost i rastuće nejednakosti. Spomenuti izvještaj ozbiljno upozorava na takav scenarij.

>>>Miodrag Šajatović: Uljanik Grupa zaslužila je završiti u stečaju ili predstečaju

Današnji napredni poduzetnici i zaposlenici ne trebaju se previše uplašiti. Iskustvo i navike koje posjeduju s novim tehnologijama dobivaju novu formu. Mnogi koji su otvoreni prema čudima digitalne revolucije iznenade se kako postaju produktivniji kad spoje svoje vještine i nove tehnologije. Godine ne trebaju biti prepreka, a još manje izgovor za uskakanje u novi vlak. Edukacije, treninzi, usvajanje novih vještina, nove radne politike, novo radno pravo, novi oblici socijalnih partnerstava samo su dio izazova i prilika.

Ima li alternative? Ima, naravno. Eno Njemačkoj treba 150.000 obrtnika. Prekvalificirate se i to je to. Druga mogućnost je da se sklonite u neku državnu službu – i tamo će biti tehnološke revolucije, ali to prepustite onima koji i dosad kao manjina vuku za većinu. Samo se dobro sakrijete i pet godina se može ostati u zaklonu. Ili odlučite biti dobrovoljna žrtva tehnološke revolucije i počnete živjeti od socijale. Uostalom, svatko živi od prodaje nečega.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

16. travanj 2024 02:37