Aktualno
StoryEditor

Mirka Jozić: Kada završimo žičaru, samo električni automobili će smjeti na Medvednicu

29. Svibanj 2019.

Na drugom okruglom stolu koji se održao u sklopu 8. Liderove konferencije Energetska budućnost Hrvatske tema je bila ‘Investicijski i razvojni potencijal obnovljivih izvora energije‘, a na njemu su sudjelovali Ivan Andročec, HEP, Zlatko Bukovac, predsjednik uprave Soltech, Iljko Ćurić, ENCRO, Dragutin Domitrović, MB Holding, Ernest Vlačić, predsjednik Tematskog inovacijskog vijeća Energija i održivi okoliš, i Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Što grad Zagreb danas radi i koji su mu planovi u budućnosti vezano uz energetsku učinkovitost postavilo se pitanju pročelnici Mirki Jozić.

- Do sada smo potpisali sporazume, ali realizacija nam malo kaska. Naš plan koji smo radili u suradnji s REGEA-om, ima za cilj smanjiti CO2 za 40 posto. To je ambiciozan cilj. Zadnjih godina se bavimo energetskom učinkovitošću javnih zgrada, i više od 100 zgrada, vrtića i škola je prošlo kroz taj naš program. Krenuli smo od zgradarstva jer su oni najveći potrošači, a poradit ćemo i na edukaciji stanovništva. Napravili veliki broj punionica po Zagrebu, pa i u javnim garažama, postavili foto panele po našim zgradama, ali to sve još uvijek nije dovoljno da se vide stvarni učinci - rekla je Jozić.

[caption id="attachment_386689" align="aligncenter" width="750"] Tin Bašić, Ernest Vlačić, Zlatko Bukovac, Ivan Andročec. Mirka Jozić, Dragutin Domitrović, Iljko Ćurić, Slavko Krajcar, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Rekla je i kako se povećava broj tramvaja, a polako bi se trebali micati autobusi s dizelskim pogonom.

- Također surađujemo s fakultetima i znanstvenim ustanovama i već pričamo o javnom prijevozu i tekućem vodiku kao pogonskom gorivu – rekla je Jozić.

Ernest Vlačić je rekao kako su energetika i održivi razvoj po intenzitetu najsnažnije zastupljeni kroz vijeće.

- Interes za ulaganje u segmentu istraživanja i razvoja u energetici je u RH višestruko intenzivnija od svih ostalih sektora zajedno. Tvrtke u RH danas imaju namjeru investirati sredstva razvoju obnovljivih izvora energije. Ako se infrastruktura bude razvijala prema izvorima obnovljive energije, i tvrtke će se moći uključiti u razvoj i inovacije vezanih uz te projekte – kazao je Vlačić.

[caption id="attachment_386690" align="aligncenter" width="750"] Ernest Vlačić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Dragutin Domitrović, MB Holding pričao je o prvoj bio termalnoj elektrani.

- Za termalne elektrane je dovoljno samo 100 stupnjeva celzijusa da bi mogla funkcionirati, a takve vruće vode ima svuda po kontinentalnoj Hrvatskoj. U RH su veliki kapaciteti i mogli bi čak do 1000 megavata crpiti iz tih izvora – rekao je Domitrović pa dodao da je njihova termoelektrana prva, ali da će ih biti još mnogo.

[caption id="attachment_386692" align="aligncenter" width="750"] Dragutin Domitrović, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Ivan Andročec, HEP je naglasio kako se ciljevi iz HEP strategije 2030. već polako ostvaruju, tj. da se već vide prvi rezultati.

- Bitno je da se sve pokrenulo i trebati će još neko vrijeme da budemo u punom potencijalu. U narednim godinama očekujemo porast megavata. A da bi mogli doći do tih većih razina, moramo još mnogo toga posložiti, što administrativno, što proceduralno. Trebamo urediti i regulatorni sustav da on postane zamašnjak pa da u tom razdoblju krenemo još jače i da ostvarimo zacrtane ciljeve, koje ćemo možda i prestići – kazao je Andročec.

[caption id="attachment_386693" align="aligncenter" width="750"] Ivan Andročec, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Vezano uz proizvodnju energije iz otpada Jozić je dodala da se na Jakuševcu već proizvodi električna energija, te na pročišćivaču otpadnih voda koja se zatim vraća u sustav. Što se tiče projekta Sava, još uvijek nema pomaka, a tako će biti dok se ne pojavi neka Vlada koja će imati volje to pokrenuti, objasnila je Jozić.

- Bez nekog zakona o rijeci Savi nema ništa. To je veliki potencijal i projekt za više mandata, što puno toga govori – kazala je Jozić.

Otkrila je i da se sprema veliki projekt koji će se prijaviti na sredstva koja nisu iskorištena iz fonda za konkurentnost i koheziju. Kada žičara bude gotova, planiramo zabraniti automobile koji nisu električni na Medvednicu.

[caption id="attachment_386694" align="aligncenter" width="750"] Zlatko Bukovac, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Zlatko Bukovac, predsjednik uprave Soltech kazao je kako je prošle godije u svjetu instalirano 100 gigavata solara.

- Ta tehnologija trenutno pobjeđuje. Danas imamo mnoštvo krovova i pojedinaca koji proizvode, a svi ti viškovi odlaze u mrežu. To je danas najjeftiniji izvor energije i to se danas nezaustavljivo razvija. Samostalnost je bitna, ja inače nisam za velika udruživanja jer uvijek postoji neki interes. Zato su solari prednost jer možete imati svoje i proizvoditi vlastitu energiju. Tehnički gledano, stvari se povoljno razvijaju i na tržištu i bez pravnih regulativa – kazao je Bukovac.

[caption id="attachment_386695" align="aligncenter" width="750"] Iljko Ćurić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Iljko Ćurić, ENCRO je zaključio kako vjeruje da će se u daljoj budućnosti sve bazirati i raditi isključivo na energiji iz obnovljivih izvora.

21. travanj 2024 22:59