10. studeni 2018.

Miro Ćalušić: Pokojni bjegunac u vrhu novog popisa najvećih poreznih dužnika

Porezna uprava objavila je prošlog tjedna ovogodišnju ‘listu srama‘, odnosno popis poreznih dužnika. Glavni poreznik Božidar Kutleša može biti zadovoljan. Broj tvrtki s poreznim dugom većim od 300.000 kuna pao je s lanjskih 3157 na aktualnih 2075 velikih dužnika, a njihov ukupni dug smanjen je za 1,4 milijardu kuna i sad iznosi pet milijardi. Smanjen je i broj fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost. Onih koji duguju više od 100.000 kuna sad je 6345, a lani ih je bilo 6741.

>>>Odlazak najvećega kamatara

Discipliniraniji su i ‘obični‘ građani. Prag poreznog srama od 15.000 kuna prebacilo je njih 43.825, što je čak 5150 dužnika manje nego lani. U ovih godinu dana s popisa je nestao najveći dužnik, Željko Matelić iz Rapca, koji je lani dugovao 269 milijuna kuna. Potkraj listopada najveći porezni dug imala je Damex gradnja iz Zagreba – gotovo 208 milijuna kuna, a slijedi Konstruktor-inženjering u stečaju sa 175 milijuna kuna duga. U vrhu popisa i stari su znanci – 5R, Ante gradnja i Dalmacijavino – trojac koji u stečaju samo povećava porezni dug. To vrijedi i za ostalih 407 tvrtki u stečaju koje su na popisu. Svaka peta tvrtka koja duguje više od 300.000 kuna poreza u stečaju je, s malim mogućnostima naplate duga. Isto vrijedi i za tvrtke poput Zieman+Bauera, koja je lani izbrisana iz Sudskog registra, a ostao je porezni dug od 52 milijuna kuna. Neizvjesno je i utjerivanje duga od drugoplasiranog na popisu osoba koje obavljaju djelatnost.

>>>Novi zakon u mjesec dana srezao dugove tvrtki za trećinu

Između Mirka Rapića, koji duguje 43,85 milijuna, i Joze Primorca (17,91 milijun) smjestio se – Miro Ćalušić. Taj poznati vlasnik lanca mjenjačnica često je spominjan u crnokronikaškim rubrikama. Kao lihvar i kamatar oštetio je desetke žrtava za 30-ak milijuna kuna u gotovini i nekretninama, pa je prošlog ljeta osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora (nepravomoćno). Od tada je bio lice s tjeralice i bjegunac pred hrvatskim pravosuđem. U ožujku je u BiH umro nakon prometne nesreće, s poreznim dugom hrvatskoj državi. To bi trebali imati na umu i njegovi nasljednici, jer će taj dug progutati nasljedstvo, odnosno umanjiti ga za 18,2 milijuna kuna.