Aktualno
StoryEditor

Mirovinskih osiguranika u srpnju 27.700 više nego lani

16. Kolovoz 2017.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u ovogodišnjem srpnju ukupan broj osiguranika u Hrvatskoj iznosio je 1,53 milijuna, što je za 27,7 tisuća ili 1,8 posto više nego u srpnju lani, čime je nastavljen trend godišnjeg rasta njihova broja od ožujka 2015.

Broj osiguranika na godišnjoj razini raste za 1,8 posto već četvrti mjesec zaredom. U odnosu na lipanj, pak, broj osiguranika u srpnju veći je za 6.500 ili 0,4 posto.

>>>Novi broj Lidera: Povratak otpisanih – Tvrtke nemaju radnike, pa vraćaju umirovljenike

‘Broj osiguranika s dolaskom jesenskih mjeseci trebao bi se polagano smanjivati zbog sezonskih čimbenika. Ipak, u usporedbi s prethodnim godinama - od 2013. otkada je dostupna statistika HZMO - on će ostati na višim razinama, odražavajući polagani oporavak gospodarstva‘, procjenjuju analitičari RBA.

Kako ističu analitičari Raiffeisenbank Austrije (RBA), rast broja osiguranika na mjesečnoj razini uobičajen je za razdoblje od veljače do srpnja i određen je sezonskim kretanjima. Sezonski karakter zapošljavanja potvrđuju i podaci o broju osiguranika prema djelatnostima budući da je 70 posto osoba u srpnju, odnosno njih 4.600, zaposleno u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

S druge strane, u tom mjesecu već uobičajen je razmjerno snažan mjesečni pad broja osiguranika u djelatnostima obrazovanja. U srpnju je njihov broj smanjen za 2,6 posto ili 2.800, no s početkom nastavne aktivnosti, u rujnu broj osiguranika u obrazovanju opet će porasti, navode iz RBA.

"U skladu s povijesnim podacima, u kolovozu je moguće očekivati blago smanjenje broja osiguranih osoba", navode iz RBA.

Najveći prirast iz prerađivačke industrije

Na godišnjoj razini, pak, najveći prirast broja osiguranika, iznad 21 posto, došao je iz prerađivačke industrije, koja uz trgovinu generira najveću zaposlenost u Hrvatskoj, nešto više od 16 posto ukupno zaposlenih odnosno osiguranih osoba pri HZMO.

U srpnju ove godine uz mjesečnu stopu rasta od 0,2 posto te godišnju od 2,5 posto, broj osiguranika u prerađivačkoj industriji dosegnuo je gotovo 247 tisuća. Ukupan broj osiguranika u djelatnosti prerađivačke industrije kontinuirano raste na godišnjoj razini od rujna 2016.

"Broj osiguranika s dolaskom jesenskih mjeseci trebao bi se polagano smanjivati zbog sezonskih čimbenika. Ipak, u usporedbi s prethodnim godinama - od 2013. otkada je dostupna statistika HZMO - on će ostati na višim razinama, odražavajući polagani oporavak gospodarstva", procjenjuju analitičari RBA.

06. svibanj 2024 11:54