09. svibanj 2018.

Miškić: Hrvatska drži 40 posto svjetske charter flote, u tome smo svjetska velesila

Na trećem ovogodišnjem investicijskom forumu, nakon onoga u Bjelovaru i Rijeci, kojim je u Šibeniku promoviran Lider invest – projekt kojim Lider treću godinu za redom prepoznaje, bira i nagrađuje nabolje proizvodne investicije, o preprekama za razvoj poslovanja – istraživanju HGK za 2018. izlagao je Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša. Naglasio je kako Hrvatskoj u praksi nedostaje strategija pametne specijalizacije odnosno opredjeljenje za određena područja koja treba razvijati i u koja treba ulagati.

- HGK s Ministarstvom gospodarstva radi na projektu koji definira područja u koja bi se trebalo investirati. Izvukli smo trinaest područja u kojima imamo iskustvo i znanje i za koje trendovi pokazuju da će se nastaviti razvijati – rekao je Radoš.

>>> Burić: Tri potencijalno najveće investicije u Hrvatskoj dogodit će se u Šibeniku

Investicijski forum završen je okruglim stolom na temu stvaranja pozitivnog investicijskog okružja u Dalmaciji i južnoj Hrvatskoj, na kojem su mišljenja razmijenili predstavnici lokalnih poduzetnika, lokalne samouprave i potpornih institucija. U gradu koji posljednjih nekoliko godina proživljava svoju turističku tranziciju, turizam se nametnuo kao središnja tema.

Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, rekla je kako turizam shvaća kao sektor na koji se nadovezuju drugi sektori, kao održivi, ravnomjeran i kontroliran, koji će za sobom povući primjerice marikulturu i poljoprivredu. Za održivi razvoj turizma vezan uz revitalizaciju kulturno-povijesne baštine zalaže se i zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta dok je Boris Miškić, direktor tvrtke Marinetek NCP koja proizvodi pontone za marine, iznio podatak da Hrvatska drži 40 posto svjetske charter flote u čemu je svjetska velesila te da u je u domaćim marinama u usporedbi s konkurencijom izrazito visoka kvaliteta usluge i da Hrvatskoj nedostaje vezova u malim lučicama i gradovima.