12. kolovoz 2018.

Mislili smo da je iPhone od tisuću dolara skup, bit će mobiteli još skuplji

Prošle je jeseni Apple probio cijenu mobitela od tisuću dolara svojim iPhoneom X, a u budućnosti cijene smartphonea neće padati nego će nastaviti rasti, piše CNet.

Nije popularni Appleov telefon jedini koji je poskupljivao, ali jest predvodio promjenu, kao što je bio prvi veliki smartphone.

>>>Umjetna inteligencija ugrađena u pametni telefon

U posljednje dvije godine cijena Samsungovih telefona Galaxy u SAD-u povećana je za 15 posto, kad se uspoređuje Galaxy S7 iz 2016. godine i ovogodišnji Galaxy S9. Huaweijeva serija P poskupjela je 33 posto od 2016. godine, i to je ako se ne uračunava modele Pro, koji su uvijek skuplji.

Najveći skok u cijeni imali su telefoni OnePlus koji su od 2016. poskupjeli 32,6 posto, u SAD-u, a u Ujedinjenom kraljevstvu 42,6 posto.

>>>Projekt: Telefon s čak devet kamera

Ovaj trend poskupljivanja pametnih telefona podvlači njihovu važnost kao sveobuhvatnog uređaja za komunikaciju, rad, fotografiranje i zabavu. Dok raste procesorska snaga, foto-tehnologija, vijek baterije i brzina interneta, vrijednost koju korisnici pridaju pametnim telefonima sigurno će dodatno rasti.

Što se samih uređaja tiče, cijenu dižu i sve bolje komponente poput procesora i kamera, kao i istraživanje i razvijanje novih materijala. Inflacija također dodaje svoje standardni djelić.

>>>Prodaja pametnih telefona lani pala prvi put od 2007.

Postoji i faktor vijeka mobitela - ljudi sve duže drže svoje mobitele, oko tri godine pa proizvođači svjesno rade skuplje uređaje kako bi povećali profitabilnost. Prosječna prodajna cijena smartphonea prošle je godine bila 313 dolara, a ove će godine biti 345 dolara, što je rast od 10 posto, koliko godišnje u stabilnim ekonomijama poskupljuju rijetko koje robe i usluge.