Aktualno
StoryEditor

Mislili smo da je iPhone od tisuću dolara skup, bit će mobiteli još skuplji

12. Kolovoz 2018.

Prošle je jeseni Apple probio cijenu mobitela od tisuću dolara svojim iPhoneom X, a u budućnosti cijene smartphonea neće padati nego će nastaviti rasti, piše CNet.

Nije popularni Appleov telefon jedini koji je poskupljivao, ali jest predvodio promjenu, kao što je bio prvi veliki smartphone.

>>>Umjetna inteligencija ugrađena u pametni telefon

U posljednje dvije godine cijena Samsungovih telefona Galaxy u SAD-u povećana je za 15 posto, kad se uspoređuje Galaxy S7 iz 2016. godine i ovogodišnji Galaxy S9. Huaweijeva serija P poskupjela je 33 posto od 2016. godine, i to je ako se ne uračunava modele Pro, koji su uvijek skuplji.

Najveći skok u cijeni imali su telefoni OnePlus koji su od 2016. poskupjeli 32,6 posto, u SAD-u, a u Ujedinjenom kraljevstvu 42,6 posto.

>>>Projekt: Telefon s čak devet kamera

Ovaj trend poskupljivanja pametnih telefona podvlači njihovu važnost kao sveobuhvatnog uređaja za komunikaciju, rad, fotografiranje i zabavu. Dok raste procesorska snaga, foto-tehnologija, vijek baterije i brzina interneta, vrijednost koju korisnici pridaju pametnim telefonima sigurno će dodatno rasti.

Što se samih uređaja tiče, cijenu dižu i sve bolje komponente poput procesora i kamera, kao i istraživanje i razvijanje novih materijala. Inflacija također dodaje svoje standardni djelić.

>>>Prodaja pametnih telefona lani pala prvi put od 2007.

Postoji i faktor vijeka mobitela - ljudi sve duže drže svoje mobitele, oko tri godine pa proizvođači svjesno rade skuplje uređaje kako bi povećali profitabilnost. Prosječna prodajna cijena smartphonea prošle je godine bila 313 dolara, a ove će godine biti 345 dolara, što je rast od 10 posto, koliko godišnje u stabilnim ekonomijama poskupljuju rijetko koje robe i usluge.

18. travanj 2024 04:32