Aktualno
StoryEditor

MIT: Na korak smo do nuklearne fuzije

13. Ožujak 2018.

San o nuklearnoj fuziji napokon bi mogao postati stvarnost zahvaljujući suradnji znanstvenika MIT-ja i privatne kompanije Commonwealth Fusion Systems koji tvrde da će uspješno stvoriti reakciju fuzije u roku od 15 godina, javlja Guardian. Projekt se razlikuje od svih dosadašnjih zbog radikalno drugačijeg pristupa stvaranju fuzije.

Konkretno, tim znanstvenika pokušat će pomoću nove klase supravodiča stvoriti prvi svjetski fuzijski reaktor koji će proizvesti više energije no što je potrebno za reakciju. Takav projekt značajan je za budućnost energetike jer stvara izvor energije s nula vodika i izgaranja.

>>>Energetska prekretnica: Novi fuzijski reaktor proizveo plazmu, ubrzo komercijalna uporaba

No, problem je u tome što svaki sličan eksperiment do sada je rezultirao energetskim deficitom zbog čega nije mogao proizvesti električnu energiju, a desetljeća neuspjelih pokušaja dovela su do nevjerice u uspjeh stvaranja fuzije.

Uobičajeni vremenski period koji se smatra potrebnim za stvaranje fuzije je 30 godina, no tim znanstvenika vjeruje da reakciju mogu dobiti za upola manje vremena zahvaljujući supravodiču koji će stvoriti ultra snažne magnete, inače jedan od glavnih elemenata fuzijskog reaktora.

>>>Stručnjaci s Ruđera razvili metodu za povećanje efikasnosti pohrane vodika

Stvaranje fuzije temelji se na konceptu pritiskanja lakših elemenata jedan uz drugog kako bi formirali teže. Primjerice, kada se vodikovi atomi pritisnu dovoljno čvrsto stvara se helij prilikom čega se oslobađaju ogromne količine energije.

Previsoka temperatura

Međutim, kod takvog postupka neto energija može se proizvesti samo pri ekstremnim temperaturama od nekoliko stotina milijuna stupnjeva Celzijevih, što je temperatura veća nego u središtu Sunca, a rijetko koji materijal bi pri takvoj temperaturi mogao izdržati.

Iz tog razloga u projektu će se koristiti jaka magnetska polja koja će spriječiti vruću plazmu da dođe u kontakt s bilo kojim drugim dijelom komore. Novi supravodič čelična je traka obložena spojem itrij-barij-bakar oksid koji će pomoći stvaranju manjih, snažnijih magneta, zbog čega će se potencijalno smanjiti količina energije potrebna za stvaranje reakcije.

>>>Hrvatska među 11 zemalja EU-a s ostvarenim zacrtanim udjelom energije iz obnovljivih izvora

Planirani reaktor, nazvan SPARC, daleko je manji od Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora koji se gradi u Francuskoj. Eksperimentalni reaktor namijenjen je proizvodnji oko 100mW topline. Iako toliku toplinu reaktor neće pretvoriti u električnu energiju, proizvodit će je u impulsima od oko 10 sekundi, što je ekvivalent energiji koju potroši manji grad. Znanstvenici predviđaju da će reaktor proizvesti dvaput više energije od one potrebne za zagrijavanje plazme.

Za razliku od fosilnih goriva, fuzijskom reakcijom nikad neće doći do nestašice vodika. Isto tako, prilikom reakcije ne oslobađaju se staklenički plinovi i opasan radioaktivni otpad koji nastaje u konvencionalnim fisijskim nuklearnim reaktorima.

16. travanj 2024 12:11