Aktualno
StoryEditor

Mjesečni porast zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama od 4,5 posto

16. Kolovoz 2017.

U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija krajem lipnja ove godine bilo je zaposleno 206.681 osoba, što je 4,5 posto više nego u svibnju, a među 15 županija koje su zabilježile porast, najveći je, za 14,4 posto, bio na području Šibensko-kninske županije, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Od ukupnog broja zaposlenih u tim djelatnostima, u lipnju je 90 posto njih ili 168,2 tisuće bilo zaposleno u obrtu, a 20,4 tisuće u slobodnim profesijama.

>>>DZS: Stopa nezaposlenosti u lipnju ponovno srušila rekorde

Među djelatnostima porast zapošljavanja zabilježen je u 15 područja, a najveći u djelatnosti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, za 15,4 posto u odnosu na svibanj, dok je najmanji porast od 0,3 posto imala djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

S druge strane, pad broja zaposlenih zabilježen je u četiri područja, a on se kreće od 0,9 posto u građevinarstvu i obrazovanju do 3,2 posto u rudarstvu i vađenju.

>>>Nakon pet uzastopnih mjeseci pada u srpnju porasla stopa nezaposlenosti

Među 15 županija koje su imale poraste zaposlenosti u lipnju u tim djelatnostima, najmanji je porast imala Vukovarsko-srijemska županija (0,1 posto), a najveći Šibensko-kninska (14,4 posto), dok je u Gradu Zagrebu broj zaposlenih u obrtu i slobodnim zanimanjima bio na svibanjskoj razini.

Pet županija zabilježilo je pad te zaposlenosti, od najmanjih 0,2 posto u Bjelovarsko-bilogorskoj i Međimurskoj županiji do 1 posto u Zagrebačkoj županiji.

04. svibanj 2024 18:11