17. ožujak 2018.

Mladen Vedriš predstavio projekt Lider Invest 2018.: Hrvatska itekako ima potrebu za investicijama

Predstavljanjem projekta Lider Invest 2018. počeo je drugi dan Liderove konferencije ‘Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost‘ koja će kroz Medulinske preporuke detektirati prepreke i predložiti aktivnosti koje će omogućiti više greenfield investicija. Projekt Lider Invest 2018. predstavio je Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Radi se o projektu koji već treću godinu za redom prepoznaje, promiče i nagrađuje najbolje proizvodne investicije, one koji otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost.

>>> Započela je dvodnevna konferencija o greenfield investicijama

- Hrvatska itekako ima potrebu za investicijama. Investicije stvaraju radna mjesta, naglasio je Vedriš.

Što se tiče prioritetnih mjera u tijeku, Euro strategija je nova prilika, a prioriteti su povećanje konkurentnosti, jačanje fiskalne discipline i uklanjanje dugoročnih rizika i osnaživanje institucija.

>>>Ćorić: Smanjenje uvoza i povećanje izvoza – nova energetska strategija do kraja 2018.

Glavne prepreke ulaganjima su poslovno okruženje, koje je i dalje opterećeno parafiskalnim nametima, čestim promjenama propisa i uplitanjem u tržišne mehanizme u određenim sektorima, neučinkovitost pravosudnog sustava negativno koje utječe na dojam ulagača o pravnoj sigurnosti te slabosti u javnoj upravi otežavaju pružanje usluga poduzećima, među kojima je i dalje složen i dugotrajan postupak registracije poduzeća.