Aktualno
StoryEditor

Mladen Zeljko: Povećanje naknade za obnovljive izvore energije je neophodno

26. Listopad 2016.

- Ako ćemo biti ozbiljni i država se neće miješati u tržište socijalnim politikama, uvođenje naknade za obnovljive izvore energije će se provesti i to će se odraziti na računu za struju. Jedino logično rješenje jest da krajnji korisnici snose trošak povećanja naknade kojom se potiče izgradnja obnovljivih izvora energije, rekao je Mladen Zeljko iz Energetskog instituta Hrvoje Požar komentirajući plan Vlade da naknadu za obnovljive izvore energije (OIE) s 3,5 lipe (bez PDV-a) od siječnja 2017. godine poveća na 12 lipa po kilovatsatu.

Ipak, postoji mogućnost da se ta naknada ne poveća odjednom nego da prati realne potrebe tržišta za što se zalažu i članovi Hrvatske udruge poslodavaca. Oni povećanje naknade za OIE smatraju velikim udarom na građane i tvrtke te su Ministarstvu gospodarstva poslali prijedloge kvartalnog rasta naknade, kao i umanjenje visine naknade za tvrtke iz energetski intenzivnih sektora..

Podsjetimo, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić prije mjesec dana na izvanrednoj konferenciji za novinare koja se bavila upravo ovom temom izjavio je kako neće doći do poskupljenja cijene električne energije te da će Most ustrajati na tome, a najavio je tada i kompenzacijske mjere koje bi trebale spriječiti da troškovi padnu na leđa krajnjih korisnika.

- Možda se i može nešto napraviti da građani ne osjete tako jako poskupljenje jer je pitanje dinamike kako će pojedini obnovljivi izvori energije ulaziti u sustav. Ne očekujemo da će svi ući 1. siječnja, već će to ići postupno pa i poskupljenje možda može ići u koracima, ali ako naknada za obnovljive izvore energije ne poraste, možemo očekivati ozbiljne posljedice, kaže stručnjak za energetiku Zeljko.

Pritom je naglasio kako su Njemačka i Austrija odavno revidirale dosadašnji način poticanja proizvođača energije iz obnovljivih izvora te da njemački građani u odnosu na naše plaćaju dvostruko višu cijenu za struju. Međutim, rekorderi u tom području su Danci koji imaju najskuplju električnu energiju za krajnje kupce u Europi, ali oni 30% svoje energije dobivaju iz vjetra.

- Visina naknade i kvote za obnovljive izvore energije ne mogu se odrediti za sat-dva na nekom sastanku. Ta procjena se mora temeljiti na složenoj analizi korištenjem vrlo sofisticiranih modela i softverskih paketa. Definitivno je riječ o važnom području i odluke ne bi trebao tek tako donositi pojedinac. Mislim, može, ali posljedice su ovakve kakve jesu, zaključio je Zeljko.

Edo Jerkić, direktor tvrtke za savjetovanje o obnovljivim izvorima energije Vivo Somnia, ne razumije zašto se sada svi čude s obzirom na to da je Uredba o naknadi za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, kojom je određeno postupno poskupljenje naknade donesena još 2007. godine. Međutim, dogodio se upravo obrnuti scenarij - naknada je 2010. godine smanjena.

- Da se postupni razvoj tržišta dogodio, danas bi imali gigavat novih obnovljivih izvora energije, nova radna mjesta i investicije i naknadu na istoj razini kao i danas, kazao je Jerkić te pojasnio da su sredstva od naknade namijenjena svim ugovorima za OIE koji su potpisani do kraja 2015. godine po dotada važećim Feed in tarifama, koje su prestale postojati početkom ove godine donošenjem novog zakona o obnovljivim izvorima energije.

16. travanj 2024 23:49