Korona i biznis
28. kolovoz 2018.

Mljekarski sektor ima ‘nemoralan prijedlog‘ za ministra financija - manji PDV na sir, jogurt, maslac

Udruga otkupljivača i prerađivača mlijeka Cromilk, Hrvatska poljoprivredna komora te pojedini vlasnici farmi osmislili su način kako održati mljekarski sektor i pomoći građanima da im mlječne prerađevine poput sireva, vrhnja, jogurta i maslaca budu cjenovno dostupnije.

‘‘U Hrvatskoj se puno više troši i pije samo mlijeko, a puno manje se jedu fermenti. Ne zato što oni nama nisu fini, nego zato što nisu pristupačni potrošaču, a smanjenjem PDV-a očekujemo da bi se oni približili potrošačima,‘‘ smatra vlasnik farme Kristijan Pandek od čijeg se mlijeka rade jogurti i sirevi.

Prijedlog za ministra financija Zdravka Marića odnosi se na snižavanje PDV-a na te proizvode koji sada iznosi 25 posto.

>>> Proizvodi biljnog podrijetla više ne mogu sloviti kao mlijeko, sir, vrhnje ili jogurt

‘‘Svakako treba razmisliti o što nižem PDV-u na fermentirane mliječne proizvode. S obzirom da je na mlijeko pet posto, za ostale bi proizvode ako nije moguće tako, onda 13 posto,‘‘ rekao je Dalibor Janda iz Cromilka za dnevnik.hr.

S time se slaže i Hrvatska poljoprivredna komora.

‘‘Svi ti prehrambeni proizvodi iz mliječnog sektora se nalaze u Hrvatskoj po statistici na samom začelju korištenja pa bi bilo prvenstveno iz toga razloga. Nije isto je li 25 ili 13‘‘, ističe Mladin Jakopović iz HPK-a.

Niži PDV bio bi samo jedna od mjera pomoći mljekarskom sektoru, koji je potpuno devastiran. Jer Hrvatska je u posljednjih 10 godina ostala bez 80 posto proizvođača mlijeka, i gotovo 40 posto muznih krava, kaže mljekarski sektor čekajući na reakciju ministra financija čiji je fokus ovih dana bio usmjeren na brodogradnju više nego na poreze.