Aktualno
StoryEditor

MMF: Trumpov trgovinski rat koštat će svjetsko gospodarstvo 500 milijardi dolara

16. Srpanj 2018.

Trgovinski rat koji je pokrenuo američki predsjednik Donald Trump mogao bi svjetsku ekonomiju koštati pola bilijuna dolara, a financijska tržišta ne čine ništa kako bi umanjila potencijalni rizik, upozorava Međunarodni monetarni fond, piše Independent.

>>>Trgovinski rat SAD-a i Kine – šteta i globalnom gospodarstvu i mnogim potrošačima

Maurice Obstfeld, MMF-ov ekonomski savjetnik objavio je u svom izvješću kako se ove godine očekuje 3,9 posto rasta svjetske ekonomije što će, ako se ostvare prognoze, biti najveći rast od 2011. godine.

Trumpov potez, uvođenje carina, mogao bi smanjiti očekivani rast za 0,5 posto do 2020. godine (predviđa se da će globalni BDP biti 100 bilijuna dolara) ako zbog mjere propadnu investicije.

Na prijetnju koju SAD predstavlja svjetskoj ekonomiji upozorila je još početkom godine šefica MMF-a Christine Lagarde, a Obstfeld sada upozorava kako će i politička nesigurnost u Europi, posebice Brexit, također utjecati na globalne ekonomske rizike.

 

Na rizike trgovinskog rata upozorila je nedavno i Bank of England, procjenjujući da će gubitak za svjetsko gospodarstvo biti 2,5 posto u tri godine.

18. travanj 2024 21:16