Aktualno
StoryEditor

FOTO: Mnogo je nerazjašnjenih detalja u provedbi programa ‘Zaželi‘

21. Srpanj 2017.

Da Hrvatsku kronično muči problem kako uzeti i učinkovito upotrijebiti nemali novac iz raznih EU fondova, svjedoči i primjer oko provedbe 400,9 milijuna kuna vrijednog projekta "Zaželi - Program zapošljavanja žena" iz Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2017.- 2020.", a financiranog 100-postotnim udjelom sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Podsjećajući da je cilj projekta "Zaželi" omogućiti zapošljavanje odnosno zapošljivost ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupnim, ruralnim područjima i otocima, te potaknuti socijalnu uključenost i podići razinu kvalitete života krajnjih korisnika projekta, zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar na današnjem sastanku u razvojnoj agenciji Karlovačke županije "Karla" pozvane predstavnike jedinica lokalnih samouprava, udruga i institucija upozorila je i na zadane okvire iznosa potpora, koji se kreću od najnižih 900 tisuća kuna do maksimalnih 10 milijuna kuna po nositelju, odnosno prijavitelju projekta.

>>> Programom ‘Zaželi’ vrijednim više od 400 milijuna kuna zaposlit će se oko 3000 žena

Naime, u Karlovačkoj županiji ima priličan broj malih, financijski i kadrovski deficitarnih jedinica lokalne samouprave koje ne bi svojim predloženim projektima dosegnule donji prag ovih EU potpora iz projekta Zaželi, pa je u takvom slučaju predloženo da se više takvih cjelina udruži sa svojim programima, a da u krajnjem slučaju Karlovačka županija bude prijavitelj i nositelj tako objedinjenih projekata, a u tehničkom smislu u pripremi dokumentacije za prijavu na raspolaganju bi im stajala županijska razvojna agencija "Karla". Uz jedinice lokalne samouprave

Problem je, kako je istaknuo načelnik Općine Lasinja Željko Priograc,u tome što nema jasno definiranog ključa i cenzusa po kojem bi se uopće identificirao broj korisnika usluga žena zaposlenih kroz ovaj dvoipogodišnji projekt, u kojem prvih šest mjeseci otpada na edukaciju žena s potencijalom za ovakav vid zaposlenja za pomoć potrebitim starijim i socijalno ugroženim osobama. Vršiteljica dužnosti predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Karlovačkoj županiji Ivana Mehle kazala je da bi od 1.700 žena iz evidencije Zavoda tek manji dio njih mogao zadovoljiti sve kriterije za uključenje u projekt "Zaželi", od starosnog minimuma od 50 godina, pa do obrazovne razine i tjelesnih ograničenja.

>>> Pavić otvorio drugu radionicu za nezaposlene žene u sklopu projekta ‘Zaželi’

Milan Medić, voditelj LAG-a Vallis Colapis iz Ozlja kazao je da je LAG u tom smislu već načelno dogovorio operativnu suradnju s lokalnim organizacijama Crvenog križa koji bi u sklopu projekta "Zaželi" pokrivali sjeverna područja Karlovačke županije, kao i s njima granične južne dijelove Zagrebačke županije, što konkretno pokriva i dio dislociranih područja naselja na Žumberku. Po tom rješenju, Crveni križ Grada Ozlja bio bi i nositelj projekta za manje općine Žakanje, Ribnik i Kamanje.

Uključili bi u tu cjelinu, kaže Medić, i općine Krašić i Žumberak, no problem je u administrativnim županijskim granicama, pri čemu se preklapaju nadležnosti lokalnih Crvenih križeva. Dugoreški Crveni križ zainteresiran je, kaže Medić, pokriti u ovom projektu općine Bosiljevo, Generalski Stol, Barilović, Netretić i Dugu Resu, a LAG Vallis Colapis na bazi svojeg zavidnog iskustva i pomoć u pisanju prijava svim tim manjim općinana za sudjelovanje u projektu "Zaželi".

>>>Pavić: Zaposlit ćemo tri tisuće žena, svaka će pomagati četiri starija kućanstva

U rubinim područjima sa Zagrebačkom županijom pokušat će se kao nositelja uključiti humanitarnu udrugu "Sv. Martin" iz Pisarovine. Medić je kazao i da su u smislu konkretnih provedbenih detalja oko toga tko od kranjih korisnika može računati na pomoć žena zaposlenih putem projekta "Zaželi", pitanja već proslijeđena Ministarstvu rada i mirovinskog sutava.

Ne znamo sad, kaže Medić, je li dovoljan kriterij za pomoć da netko bude u mirovini, i što ako taj ima njemačku mirovinu od dvije tisuće eura, a što ne znači da mu nije potrebna neki vid psiho-socijalne pomoći. Slično LAG-u Vallis Colapis razmišljaju i u Slunju, gdje je također već pokrenuta inicijativa da slunjski Crveni križ bude nositelj projekta i u općinama Rakovica i Cetingrad. Grada  Karlovac, kazao je gradonačelnik Damir Mandić, zasigurno će se uljučiti u projekt "Zaželi", ali u kojem opsegu, znat će konkretno nakon sagledavanja svih provedbenih detalja koji su u ovom trenutku još nedorečeni.

18. travanj 2024 17:44