Aktualno
StoryEditor

Mnuchin: Spriječen mogući trgovinski rat

20. Svibanj 2018.

Američki ministar financija Steven Mnuchin potvrdio je u nedjelju da se privremeno obustavljaju prijetnje novim carinama na američku i na kinesku robu dan nakon informacije da su se dvije zemlje dogovorile o smanjenju američkog trgovinskog deficita.

"Dogovorili smo se o temeljnim smjernicama" budućeg dogovora, rekao je Mnuchin za Fox News, istaknuvši da je ovime spriječen mogući trgovinski rat.

>>>Smanjenje trgovinskog deficita: Kina pristala kupovati više američke robe

"Dakle, zasad smo se dogovorili o ukidanju carina dok pokušavamo provesti temeljne smjernice", dodao je.

"Dvije strane su postigle konsenzus, neće ući u trgovinski rat i dok ne postignu konačan dogovor neće povećati carine", rekao je nešto ranije zamjenik kineskog predsjednika vlade Liu He, a prenijela je službena agencija Xinhua.

Steven Mnuchin je ipak istaknuo da američki predsjednik "uvijek može odlučiti o ponovnom uvođenju" carina ne bude li Kina ispunjavala svoje obveze.

Ova informacija, objavljena nakon teških pregovora na visokoj razini prvo u Pekingu a onda ovog tjedna u Washingtonu, dolazi nakon mjeseci zategnutih odnosa između dviju velesila i Trumpove kritike neuravnoteženih trgovinskih veza koje su, rekao je, opasne za Sjedinjene Države.

>>> Proizvodnja čelika porasla zbog uvođenja carina 

Odgovarajući na upit zašto nema brojčanih podataka, a Trumpova administracija traži smanjenje deficita za 200 milijarda dolara, Steven Mnuchin je rekao da postoje "točno utvrđeni ciljevi", ali ih neće otkriti.

U subotu navečer predstavnici dviju zemalja dogovorile su mjere kojima će smanjiti američki trgovinski deficit u robnoj razmjeni s Kinom tako što je Kina pristala znatno povećati kupnju roba i usluga iz Sjedinjenih Država i time podržati rast i zapošljavanje u SAD-u.

Predsjednik Donald Trump uvrstio je obećanje o smanjenju američkog trgovinskog deficita s Kinom među prioritete svoje kampanje.

Kina je lani prema SAD-u ima rekordni robni suficit od 375,2 milijarde. Trump želi da se on smanji za 200 milijardi dolara do 2020. godine.

>>>Trgovinski rat: Kineski div ZTE na rubu propasti zbog Amerike

Trump, koji optužuje Kinu za nelojalnu konkurenciju, bio je nametnuo Kini 25-postotne carine na uvoz čelika i 10-postotne na uvoz aluminija, a zaprijetio je i novim carinama od 50 milijarda dolara na raznu kinesku robu kako bi nadoknadio gubitke koje, prema tvrdnji Washingtona, trpe američke tvrtke jer Kina krade intelektualno vlasništvo.

20. travanj 2024 04:33