23. studeni 2018.

Mobilisis otvorio novi poslovni objekt

Tvrtka Mobilisis u petak je u Poduzetničkoj zoni u varaždinskom prigradskom naselju Jalkovec otvorila novi poslovni objekt, a projekt vrijedan 38 milijuna kuna je s gotovo 14 milijuna kuna sufinancirala Europska unija.

Mobilisis je 2016. godine na natječaj tadašnjeg Ministarstva poduzetništva i obrta prijavio projekt povećanja proizvodnih kapaciteta tvrtke izgradnjom novog poslovnog prostora i ulaganjem u opremu, ukupne vrijednosti 38,25 milijuna kuna.

>>>Mobilisis se priprema za izlazak na vanjska tržišta

Nakon odluke o financiranju i dodjeli bespovratnih sredstava u okviru javnog poziva "Kompetentnost i razvoj MSP", u vrijednosti 13,74 milijuna kuna, Mobilisis je u srpnju prošle godine počeo provedbu projekta, a u studenom lani postavljen je kamen temeljac za novi objekt.

Tvrtka Mobilisis razvija segment specijalizirane elektroničke opreme sa značajnim udjelom inovacija, projektiranja i razvoja. Na tržištu je od 2005. godine te bilježi stalan rast prometa i broja zaposlenih. Tvrtka trenutno ima 60 zaposlenih, a završetkom projekta povećanja proizvodnih kapaciteta očekuje se 29 novozaposlenih, kao i dvostruko povećanje prihoda od prodaje, uz rast prihoda od izvoza za pet puta.

Na prigodnoj svečanosti otvorenja novoizgrađene i opremljene zgrade tvrtke Mobilisis bili su i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, varaždinski župan Radimir Čačić i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, koji su ponajprije istaknuli vrijednost takvih ulaganja.

Državna administracija kod poduzetnika treba stvoriti zadovoljstvo i povjerenje da se u Hrvatskoj konačno stvaraju preduvjeti konkurentnosti kao u susjednim i drugim europskim zemljama, poručio je ministar Horvat.

Horvat je kao probleme s kojima se susreću gospodarstvenici, a što prepoznaju i međunarodna izvješća o konkurentnosti i regulativi poslovanja, naveo primjerice uknjižbu vlasništva, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i sl.

"Svjesni smo svega. Ali jednostavno, ne želimo se mijenjati. No, ovi ljudi su posebniji i drugačiji, u razmišljanju fleksibilniji, prilagodljivi i znaju što im je cilj. I to je formula uspjeha", rekao je Horvat.

Direktor Mobilisisa Krešimir Meštrić je podsjetio da su ne tako davno krenuli "iz garaže" te preko tehnološkog parka u poduzetničku zonu u kojoj su investirali u novu zgradu bruto površine 3.500 četvornih metara.

>>>Varaždin u projektu “živih dvoraca” vrijednom 1,5 milijuna eura

"Danas ne otvaramo samo zgradu, nego više od sto radnih mjesta na prostoru bivšeg vojnog poligona, sto prilika za sto obitelji. Nadamo se da ćemo ovom investicijom barem malo popraviti statističke brojke iseljavanje iz Hrvatske. Ovo je naš doprinos atraktivnosti našeg grada, županije i domovine, kao mjesto ugodnog i kreativnog rada", rekao je Meštrić.

Mobilisis će u novom poslovnom objektu proizvoditi elektroničke uređaje i softver, ali i, kako je istaknuo Meštrić, "otvarati velike, globalne teme poput interneta stvari, industrije 4.0, pametnih gradova, umjetne inteligencije".

Horvat: Do Božića odluka s kojim partnerom u restrukturiranje Uljanika i 3. maja

Odgovarajući nakon svečanog otvorenja novog poslovnog objekta tvrtke Mobilisis na novinarske upite o Uljaniku ministar Horvat je ponovio kako dvije grupacije žele ući u Uljanik i pratiti restrukturiranje i 3. maja i Uljanika, a konačnu odluku s kojim partnerom ući u taj proces očekuje do Božića.

"Danas imamo dvije velike europske grupacije koje žele ući u Uljanik, financijski pratiti restrukturiranje i 3. maja i Uljanika. Započelo je dubinsko snimanje i jednog i drugog brodogradilišta. Siguran sam da ćemo mi konačnu odluku s kojim partnerom ući u takav proces imati do Božića ove godine", izjavio je Horvat.

>>>Za projekt izgradnje dnevne bolnice u Varaždinu gotovo 50 milijuna kuna iz EU fondova

Ministar je jučer izjavio kako su već dobili pismo namjere talijanskog Fincantierija, a idući tjedan u Ministarstvu čekaju i odgovor potencijalnog strateškog partnera iz ukrajinske Smart Holding grupe.