Aktualno
StoryEditor

Mobilnost i promet: Pametni digitalni tahografi na europskim cestama za veću sigurnost

21. Lipanj 2019.

U kamione i autobuse koji se prvi put registriraju u Europskoj uniji od 15. lipnja mora biti ugrađen pametni digitalni tahograf, uređaj kojim se bilježe aktivnosti vozača kamiona i autobusa. Uvodi se u sklopu provedbe socijalnih pravila u cestovnom prometu. Pametni digitalni tahografi tehnološki su napredniji i za upotrebu jednostavniji u odnosu na one koji se trenutačno upotrebljavaju

Od 15. lipnja u kamione i autobuse članica Europske unije mora biti ugrađen pametni digitalni tahograf, uređaj kojim se bilježe aktivnosti vozača. Tako se poboljšava provedba pravila o trajanju vožnje i odmora vozača kamiona i autobusa

Novim značajkama poboljšava se provedba pravila Europske unije o trajanju vožnje i odmora kojih se moraju držati vozači kamiona i autobusa. Sve je usklađeno s Komisijinim paketom ‘Europa u pokretu’ usmjerenim prema socijalno pravednom prelasku na čistu energiju i digitalizaciju.

Bluetooth-veza

‘Europom u pokretu’ planira se omogućiti svim Europljanima sigurniji promet, vozila koja manje onečišćuju okoliš, naprednija tehnoloških rješenja i jačanje konkurentnosti Unijine industrije.

Paket će osigurati neometan prelazak na siguran, čist te povezan i automatiziran sustav mobilnosti.

Pametnim digitalnim tahografom može se satelitski odrediti položaj vozila i prenijeti podaci nadzornim tijelima s pomoću kratkodometne komunikacijske tehnologije, a opremljeni su i Bluetooth-vezom za slanje podataka na mobilne telefone i tablete.

Podaci u stvarnom vremenu

Zahvaljujući novim značajkama povezivanja i naprednim sigurnosnim funkcijama, koje je dijelom razvila i znanstvena služba Europske komisije, Zajednički istraživački centar, provedbena tijela lakše će otkrivati povrede zakonodavstva o cestovnom prometu. Uz to novi tahografi nude informacije u stvarnom vremenu s pomoću kojih prijevoznička poduzeća i vozači mogu optimirati strategije upravljanja voznim parkom i bolje organizirati radno vrijeme.

– Pametnim digitalnim tahografima, u kojima se rabe suvremene tehnologije, znatno će se poboljšati socijalna zaštita vozača i dodatno unaprijediti sigurnost europskih cesta. Bit će to i važno sredstvo u borbi provedbenih tijela protiv prijevara i zloupotreba – rekla je Violeta Bulc, povjerenica za mobilnost i promet.

19. travanj 2024 19:10