Aktualno
StoryEditor

Mohačka bitka za turiste: Porinut brod koji će pomoći cikloturizmu u Slavoniji i Baranji

14. Travanj 2019.

Davne 1526. godine odigrala se velika povijesna bitka na Mohačkom polju, Mađari i Hrvati protiv Turaka. Ovih dana na istom su mjestu mađarska i hrvatska strana ponovo udružile snage u jednoj sasvim drugačijoj borbi, onoj za turiste, makar i turske, uz uvjet da voze bicikl.

Na lučkom dunavskom pristaništu u mađarskom gradu Mohaču prije nekoliko dana porinut je brod Mohacs I, koji je zaplovio i prve putnike prevezao do Osijeka. Riječ je o završnici projekta Cross-border cooperation in multimodal tourism iliti Bike & Boat, sufinanciranog sredstvima EU iz programa INTERREG VA prekogranična suradnja Mađarska - Hrvatska. Nositelju projekta, mađarskom Mohaču, partner je bio Beli Manastir.

Projekt je započeo 1. rujna 2017. godine, a trajat će do 30. travnja ove godine. Ukupna mu je vrijednost 1,1 milijun eura, od čega se na belomanastirski dio projekta odnosi približno 476.000 eura, odnosno 3,5 milijuna kuna.

Beli Manastir sredstva je utrošio na gradnju biciklističke staze u Osječkoj ulici, od župne crkve svetog Martina prema južnom izlazu iz grada, prema Osijeku, pa sve do beljske vinske ceste, u dužini od 3,3 kilometra. U sklopu projekta označena je i 27 kilometara duga biciklistička staza prema Batini, na kojoj je nedavno postavljena i opremljena stanica za popravak bicikala. Pješačko-biciklistička staza samo je dio od 239,5 kilometara biciklističkih staza na području Osječko-baranjske županije.

- Realizacijom ovog projekta spojen je "prsten" gradskih biciklističkih staza na europski koridor Eurovelo 6, čime se daje doprinos i turističkom razvoju regije, izjavio je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob za Glas Slavonije.

Baranjski grad očito je prepoznao sve značajniju granu kontinentalnog turizma - cikloturizam, koji predstavlja velik potencijal za razvoj cijele općine.

25. travanj 2024 19:38