24. studeni 2018.

Moja karijera: Davor Gečić - Osim male tvrtke u Prelogu vodi osam velikih tvornica na tri kontinenta

Kako se iz maloga grada Preloga može upravljati cijelim svijetom proizvodnje žičanih jezgri i strojogradnje, a pritom izvoziti 95 posto svoje proizvodnje, zna Davor Gečić, predsjednik Uprave tvrtke L&P tehnologije (LPT). Riječ je o tvrtki koja slovi kao najveći proizvođač žičanih jezgri u regiji.

>>> Moja karijera – Tomislav Presečki: Sve više menadžera i agencija bit će kao Mr. Wolf iz Pulo Fictiona

Predsjednik Uprave LPT-a radi u međunarodnom okružju – vodi pogone u Europi, Kini i Južnoafričkoj Republici. To nosi svakodnevne izazove prevladavanja kulturnih razlika, ali i čini njegov posao vrlo izazovnim, dinamičnim i zanimljivim.

Odmah nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, smjer poslovne financije, Gečić se zaposlio u tvrtki Hespo u analitici prodaje. Nakon kratkog vremena preuzeo je funkciju voditelja prodaje, a s prodajom dijela društva američkoj multinacionalnoj korporaciji Leggett & Platt početkom 2000. preuzeo je funkciju direktora i predsjednika Uprave tvrtke LPT. Osim navedene funkcije, od 2014. preuzeo je i dužnost predsjednika triju poslovnih divizija u matičnoj kompaniji – Bedding Division Europe, Bedding Division Africa/Asia i Spuhl Group.

Konzervativna industrija

To znači da Gečić danas povrh tvornice u Hrvatskoj, upravlja i dijelom koji uključuje još osam tvornica u Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Italiji, Kini i Južnoafričkoj Republici. Na tim lokacijama danas zapošljavaju više od 1600 djelatnika. Navedene tri divizije ukupno posluju s otprilike 250 milijuna dolara prihoda. Gečić vodi tim s oko 20 zaposlenih, od kojih je petnaestak u Hrvatskoj, a ostatak u Engleskoj. Gečićev tim upravlja i odgovoran je za cjelokupno poslovanje divizija za kompletno tržište Europe, Azije i Afrike.

>>> Moja karijera – Mario Žižek: Uspjeh u poslu temelji na svojih pet menadžerskih postulata

Upornost i predanost poslu karakteristike su bez kojih se ne može računati na dugoročan uspjeh, uvjeren je Davor Gečić. Njegov je najveći izazov tranzicija iz tradicionalne i lokalne u korporativnu internacionalnu kulturu s inovativnim i socijalnim elementima.


Školovanje: Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer poslovne financije

Karijera: nakon studija zaposlio se u tvrtki Hespo u Prelogu u analitici prodaje, a ubrzo i preuzeo dužnost voditelja prodaje. Početkom 2000. preuzeo je funkciju direktora i predsjednika Uprave tvrtke LPT

Hobi: tenis i skijanje, a ljeti uživa u plovidbi i druženju s obitelji i prijateljima

Kao mentore izdvojio je Stjepana Hrešća, direktora i bivšeg većinskog vlasnika društva Hespo, od kojeg je naučio nikada ne odustajati i što znači biti poduzetnik u punom smislu riječi, te direktora Toma Wellsa, osobe zadužene za internacionalni razvoj kompanije Leggett & Platt, koji su ga uveli u vode međunarodnog i globalnog biznisa u kojem i danas radi.


– Za tranziciju su nužne promjene načina razmišljanja i uzoraka ponašanja, a kad poslujete u okružju i industriji koji su relativno konzervativni, jasno je da je taj proces traje. Djelovanje u međunarodnom okružju nosi izazove svakodnevnog prevladavanja kulturnih razlika, ali to ujedno čini moj posao vrlo izazovnim, dinamičnim i zanimljivim – rekao je Gečić i naglasio da nikad od drugih ne treba tražiti ono što i sami nismo spremni odraditi.

Novi svijet globalne kompanije

– Kao prekretnicu u svojoj karijeri izdvojio bih poznanstvo s Tomom Wellsom, kojeg sam upoznao potkraj 1999., a koji je u korporaciji za koju danas radim tada bio zadužen za razvoj proizvoda, intelektualno vlasništvo i akvizicije. On mi je ponudio da vodim tvornicu u Hrvatskoj, koja je u tom trenu bila treća najmanja od ukupno jedanaest tvornica u tom segmentu izvan Amerike. Zahvaljujući njemu otvorio mi se jedan potpuno novi svijet internacionalne kompanije s prihodom oko 4,5 milijardi dolara i s tvornicama na više od dvije stotine lokacija diljem svijeta – istaknuo je Gečić.

>>> Moja karijera – Mario Musa: Tvrtke treba voditi uravnoteženim, formalno neformalnim pristupom

U tih osamnaest godina proputovao je velik dio svijeta, upoznao brojne ljude i s mnogo njih razvio i prijateljstvo. Davor Gečić smatra da je današnje poslovno okružje u odnosu na ono starijih generacija neusporedivo dinamičnije te da je dostupnost informacija, tehnologije i resursa svih oblika znatno veća. Međutim, istaknuo je, istodobno je znatno veća konkurencija i skraćen je vijek mnogih proizvoda, a očekivani rokovi za reakciju smanjeni su višestruko jer je svijet u mnogočemu doslovno postao globalno selo.