01. srpanj 2018.

Moja karijera - Mario Musa: Tvrtke treba voditi uravnoteženim formalno-neformalnim pristupom

Nakon što je nepune četiri godine proveo na mjestu direktora Sektora prodaje u Hrvatskoj Lutriji, Mario Musa izabran je lani u siječnju za predsjednika Uprave Hrvatske Lutrije. Rad u različitim industrijama i okružjima, usvajanje njihovih znanja i nadograđivanje modernim pristupom koji je imao prilike spoznati tijekom školovanja, doveli su ga do današnje pozicije i do načina provođenja poslovnih politika. Svako iskustvo koje je stekao od kolega, a koji su mu istodobno bili i mentori, za njega je, kako je rekao, dragocjeno. Smatra da su cjeloživotna edukacija te kontinuirano ulaganje u osobni rast i razvoj iznimno važni pa danas u ulozi mentora prati, ohrabruje i usmjerava svoje kolege.

Profit i dobrobit

Predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije upozorava na to da nove generacije s pametnim telefonima drukčije shvaćaju strukturu tvrtki, zbog čega će upravljanje zahtijevati veliku emocionalnu inteligenciju, kreativnost i inovativnost. Najveći izazov vidi u upravljanju promjenama.

– Želim naglasiti da je cilj Hrvatske Lutrije, osim ostvarivanja profita, i veća dobrobit za svakog radnika, igrača te društvo u cijelosti. S jedne strane to za mene, kao predsjednika Uprave, predstavlja motiv da na postavljene zahtjeve odgovorim kvalitetno postavljenom strategijom i jasno definiranim ciljevima jer Hrvatsku Lutriju već sada, ali i u idućim godinama očekuju veliki izazovi, poslovi i novi projekti – najavio je Musa.

>>> Mario Musa: Izazov je i kako programerima ponuditi veće plaće nego menadžmentu

Za njega je timski rad vrijednost i potreba te se njime postižu bolji rezultati nego kad pojedinci rade bez dogovora i koordinacije. Mišljenja je da ništa nije moguće ostvariti bez zauzimanja svih radnika i da samo zadovoljan radnik može dati svoj puni doprinos uspješnom i održivom poslovanju tvrtke. Njegovo stajalište je da su pokazivanje inicijative i preuzimanje odgovornosti, poticanje i motivacija, samo neki od ključnih čimbenika da bi radnici bili zadovoljni, a rezultati tvrtke uspješni.


Školovanje: završio Prometni fakultet u Zagrebu, magistrirao na poslijediplomskom studiju poslovne ekonomije na IEDC-u, Bled School of Management – Executive MBA; završio program General Management na IMD Business Schoolu u Lausannei Karijera: radio na najvišim i odgovornim položajima u tvrtkama Siemens, Deloitte, OMV, Posit – Pružne građevine i HŽ Putnički prijevoz, na mjestu direktora Sektora prodaje u Hrvatskoj Lutriji, a 2017. izabran je za predsjednika Uprave Hobi: skijanje i tenis


Ističe da je korporativna kultura bitan segment svake tvrtke jer uspješnu organizaciju ne čini pojedinac već tim ljudi, pa tako više od 1300 zaposlenih u Hrvatskoj Lutriji kao članovi tima dijele zajedničku viziju te uz profesionalan i odgovoran pristup poslu i uvažavanje etičkih normi ostvaruju utvrđene poslovne ciljeve.

– Naglasak uvijek mora biti na napredovanju, izazovima i prihvaćanju promjena koje donosi novo vrijeme, stoga je važno da kultura unutar tvrtke ne postane rutina. Ona se mora njegovati i razvijati u skladu s promjenama koje su nametnute svima, a danas su brže nego ikada. Hrvatska Lutrija je organizacija koja već 45 godina uči, potiče i omogućava svojim radnicima kontinuirano usavršavanje u struci, kao i u ostalim vještinama potrebnim za uspješno obavljanje posla – rekao je Musa te najavio daljnju optimizaciju i transformaciju poslovanja.

>>> Moja karijera - Mario Žižek: Uspjeh u poslu temelji na svojih pet menadžerskih postulata

U odnosu na prijašnje doba, prema njegovom mišljenju, u posljednjih dvadesetak godina u upravljanju i vođenju tvrtke dogodio se velik tehnološki razvoj i skok, a sukladno tome nove generacije morale su prihvatiti i sve promjene koje je razvoj donio.

I sreća za nove generacije

– Poslovanje u zadanim tržišnim uvjetima s velikim brojem globalnih i ilegalnih priređivača igara na sreću nije lak posao i vjerujem da je prijašnjim generacijama u tom smislu, uvjetno rečeno, bilo mnogo lakše i jednostavnije – konstatirao je Musa te dodao da Hrvatska Lutrija aktivno prati trendove i u svoju ponudu kontinuirano uvodi ne samo nove igre, već i nove mogućnosti za njihovo odigravanje, prije svega putem različitih digitalnih kanala prodaje.

>>> Moja karijera - Ivo Ivančević: Nije lako surađivati s menadžerima iz socijalizma i tranzicije

Za nove generacije, koje već odrastaju s informatičkom tehnologijom, internetom i mobitelima, rekao je da su već sad prilagodljivije i drukčije u shvaćanju struktura tvrtki.

– Velik dio njih već sada radi ‘od kuće‘, za različite poslodavce ne samo lokalno već i globalno, njeguje manje formalan pristup poslu, povezan je s cijelim svijetom i ne strahuje od novog vremena za razliku od starijih generacija. Buduće vođenje i upravljanje kompanijama zahtijevat će visoki stupanj emocionalne inteligencije, kreativnosti i inovativnosti te jedan balansirani formalno-neformalni pristup – rekao je Musa i naglasio da je najveći izazov u upravljanju promjenama.