Aktualno
StoryEditor

Moja karijera - Plamenko Barišić: Krizne scenarije treba simulirati kad je tvrtka u najboljoj formi

09. Rujan 2018.

Plamenko Barišić, predsjednik Uprave King ICT-a, počeo je karijeru u kompaniji Ericsson Nikola Tesla sudjelujući u brojnim važnim projektima. Na mjesto direktora prodaje i nabave u King ICT došao je 2005. Sudjelovao je u nizu domaćih i međunarodnih projekata vezanih uz sistemske integracije, a 2006. postao je predsjednik Uprave King ICT-a.

>>> Moja karijera - Tomislav Presečki: Sve više menadžera i agencija bit će kao Mr. Wolf iz Pulo Fictiona

Predsjednik Uprave King ICT-a tvrdi da se od menadžera očekuje da bude uvijek dostupan, što suvremene tehnologije omogućavaju. Sintagme ‘na službenom putu‘ ili ‘izvan ureda‘ nisu više opravdanje da se ne javite ili ne izvršite aktivnost koja se očekuje.

Prvo Barišićevo radno iskustvo vezano je uz višegodišnje profesionalno igranje rukometa tijekom devedesetih godina iako je imao diplomu zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a). Jedan gotovo slučajni razgovor s poznatim globalnim menadžerom u ICT biznisu, također bivšim sportašem, pomogao mu je da odluči, napravi zaokret u odabiru profesionalnog zvanja i tako je počeo raditi u kompaniji Ericsson Nikola Tesla. Vrlo brzo dobio je prve prodajne odgovornosti u domeni sistemske integracije na srednjoeuropskim i istočnoeuropskim tržištima. Odgovornost za tvrtkino vođenje i poslovanje preuzeo je u King ICT-u prije četrnaest godina.

Priznavanje pogrešaka

Barišić smatra da se tvrtka, kad je u najboljoj formi i postiže dobre rezultate, treba pripremati i simulirati različite krizne scenarije za koje se nadate da se nikada neće dogoditi.

– Ne možete tražiti od djelatnika, partnera i kupaca da učine ono što niste sami spremni učiniti. Vrijednost menadžera ogleda se u spremnosti priznavanja pogrešaka te brzini i uloženom trudu za otklanjanje ili umanjenje štete prouzročene takvim odlukama – istaknuo je Barišić.

>>> Moja karijera – Mario Žižek: Uspjeh u poslu temelji na svojih pet menadžerskih postulata

Uvijek nastoji, kako nam je rekao, izvući pozitivna iskustva i savjete za osobnu nadogradnju od starijih kolega, vršnjaka, ali i mlađih kolega. Najviše ga impresioniraju menadžeri koji su u jeku uspješnih karijera iskusili poslovni pad tvrtki, tržišta ili industrija, a zatim se preobrazbom poslovnog i upravljačkog modela uspjeli vratiti i nadmašiti poslovne rezultate iz prošlosti.


Školovanje: Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Karijera: Počeo je raditi u Ericssonu Nikoli Tesli, 2005. postao je direktor prodaje i nabave u King ICT-u, a 2009. imenovan je predsjednikom Uprave te tvrtke. Hobi: skijanje i stolni tenis


Ispričao nam je i jednu anegdotu kada mu je, nakon jednog poslovnog sastanka tijekom kojeg su vođeni pregovori o finalizaciji potpisa ugovora, prišao stariji konzultant iz njihove partnerske tvrtke iz Zapadne Europe i upitao ga može li se zaposliti kod njih.

– Na moje pitanje zašto odgovorio je da je unatoč bogatom iskustvu fasciniran pregovorima koji su u isto vrijeme bili prožeti napetošću, smijehom, međusobnim uvažavanjem, odbijanjem, prihvaćanjem, stankama na rubu prekida, ponovnim vraćanjem, obratima, međusobnim poštovanjem, emocijama, a sve je na kraju završilo uspješnim dogovorom. Njegova praksa bili su unaprijed pripremljena stajališta i doza popuštanja, što bi iznio u znatno kraćem vremenu, bez obzira na krajnji ishod – prepričao je Barišić.

>>> Moja karijera – Mario Musa: Tvrtke treba voditi uravnoteženim, formalno neformalnim pristupom

Vezano za nove korporativne kulture koje su uvedene u tvrtkama, naglasio je da su u digitalnoj industriji željene kulture i stilovi oni kojima je posao izvor zadovoljstva djelatnika i poticaj da isporučuju proizvode i usluge visoke kvalitete.

Službeni put više nije isprika 

– Od zaposlenih se očekuje da si postavljaju izazovne, no istodobno realno ostvarive ciljeve. Očekuje se pokazivanje pripadnosti timu, dijeljenje uspjeha i neuspjeha te međusobna otvorenost i podrška – rekao nam je Barišić.

U odnosu na rad starijih generacija i na to što je u njihovo doba bilo drukčije, Barišić je istaknuo da je velika razlika u brzini promjena i odgovora koji se odnose na zahtjeve kupaca, tehnološke trendove i proizvodne novitete, otvaranje novih tržišta i ispunjavanje potreba djelatnika.

>>> Moja karijera – Ivo Ivančević: Nije lako surađivati s menadžerima iz socijalizma i tranzicije

– Nekad su menadžeri imali stabilne petogodišnje planove poslovanja, a danas korigirate planove dnevno. Zakonska i tržišna regulativa postaju sve zahtjevnije i kompleksnije i traže visoku razinu poznavanja. Od menadžera se očekuje da bude uvijek dostupan, što suvremene tehnologije omogućuju – rekao je Barišić i dodao da tako sintagme na ‘službenom putu‘ ili ‘izvan ureda‘ nisu više opravdanje da se ne javite ili ne izvršite aktivnost koja se očekuje. 


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

18. travanj 2024 03:48