14. lipanj 2018.

MojPosao: Radnicima najprivlačnija beneficija - fleksibilno radno vrijeme

Kada donosimo odluku hoćemo li se prijaviti na neki oglas za posao, uzimamo u obzir brojne informacije, od plaće preko uvjeta rada do beneficija koje poslodavci nude. A koje su beneficije kandidatima najprivlačnije, MojPosao je istražio u anketi provedenoj na više od 1800 ispitanika.

Za najveći broj ispitanika (23%) najprivlačnija beneficija je fleksibilno radno vrijeme. To omogućava obavljanje privatnih obaveza, ali i bolje usklađivanje posla i specifičnih životnih okolnosti (npr. briga o djeci i starijima), smatraju ovi ispitanici.

- Jutarnji sam tip pa volim što ranije započeti s radom kako bih imala više slobodnog vremena poslije podne, kaže jedna ispitanica.

>>>MojPosao: Radno mjesto pruža iskustvo, prijatelje, nove ljubavi pa i poneki čir

Za 22% ispitanika najprivlačnija beneficija je besplatna edukacija. Ispitanici tako priželjkuju mogućnost plaćenog doktorskog studija, MBA ili mogućnost financiranja istraživanja.

- Uz edukaciju ide i napredovanje na više pozicije, kaže jedan od ispitanika.

Mogućnost rada od kuće najprivlačnijom beneficijom smatra 21% ispitanika. Kao glavni razlog navode obiteljske obaveze, ali i potrebu da rade u mirnijem okruženju.

- Ne gubi se vrijeme na put i bolja je koncentracija od kuće, na poslu je buka zbog sve češćih otvorenih ureda, objašnjava jedan ispitanik.

>>>Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim rastom broja zaposlenih

Prijenosno računalo, automobil ili mobitel za osobnu upotrebu najprivlačnijom beneficijom smatra 10% ispitanika, a pritom u najvećoj mjeri ističu upravo službeni automobil, zato jer ‘osobni automobil predstavlja veliki trošak‘.

Besplatan obrok na poslu

Za 9% ispitanika najprivlačnija su beneficija dodatni dani godišnjeg odmora.

- To bi moglo značiti da poslodavac cijeni vaše vrijeme i potrebu za odmorom, smatra jedan od ispitanika.

Kao najvažniju beneficiju 7% ispitanika navodi besplatnu hranu i piće na poslu.

- Na tu stavku svi trošimo dosta svog dohotka, objašnjava jedan ispitanik.

>>>Manje zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama

Među ostalim najprivlačnijim beneficijama ispitanici (5%) navode mogućnost napredovanja, osigurano parkirno mjesto, osiguran smještaj, plaćen prijevoz ali i neradne vikende.

Svega 3% ispitanika najprivlačnijom beneficijom smatra subvencioniranje sportskih i opuštajućih aktivnosti (npr. wellnes, masaža).

- Važan mi je cijeli paket, a ne samo plaća. Moja kompanija nudi stan, letove bilo kuda jednom godišnje, plaćanje svih računa i 50% popusta na večere i piće, kaže jedan od ispitanika.