Korona i biznis
03. svibanj 2019.

MOL Grupa ostvarila EBITDA-u od preko 500 milijuna dolara u prvom tromjesečju

MOL Grupa u prvom tromjesečju MOL Grupa ostvarila je EBITDA u iznosu od preko 500 milijuna dolara, što je u skladu s predviđanjima za cijelu godinu.

EBITDA Upstreama u prvom je tromjesečju ostala nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje prošle godine – 283 milijuna dolara, s obzirom na to da je jaka proizvodnja neutralizirala druge negativne pokretače. Proizvodnja je dodatno porasla u prvom tromjesečju, na 116.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, najviše u posljednjih sedam godina, potaknuta snažnim rezultatom imovine u Velikoj Britaniji.

Downstream je zabilježio slabiji prvi kvartal, uz čistu CCS EBITDA od 138 milijuna dolara, što je 37 % manje nego u istom razdoblju prethodne godine zbog pogoršanja rafinerijskog okruženja koje je djelomično ublaženo jako dobrim internim rezultatima.

Djelatnost Usluga kupcima nastavila je s dvoznamenkastim rastom uz rast EBITDA od 10 % na godišnjoj razini. Rezultat od 89 milijuna dolara posljedica je veće prodaje goriva i povećanog doprinosa u segmentu negoriva. Potrošnja motornih goriva je, u odnosu na isti period prošle godine, porasla za 3 % u regiji Srednje i Istočne Europe (s izuzetnim rastom od 5 % i u Mađarskoj i u Hrvatskoj), što je osiguralo poticajno okruženje.

Plinsko poslovanje je ostvarilo EBITDA od 66 milijuna dolara u prvom tromjesečju, što je pad od 23 % u odnosu na isti period prošle godine.