Aktualno
StoryEditor

MOL-ov Slovnaft i Stercorat izgradili novi pogon u Bratislavi

08. Lipanj 2018.

Stercorat Mađarska je u suradnji sa Slovnaftom, članom MOL grupe, izgradio novi proizvodni pogon u rafineriji u Bratislavi za proizvodnju tekućih poljoprivrednih gnojiva, a njihovo zajedničko ulaganje iznosilo je 18 milijuna eura.

>>>Šef MOL-a Mađarska postaje šef Ine, Áldott odlazi u NO MOL-a

Proizvodnja gnojiva započet će u lipnju 2018., a predviđeni godišnji kapacitet proizvodnje je 50.000 tona. Nova linija proizvoda pozitivno će utjecati na okoliš smanjenjem emisija sumpornog dioksida (SO2).

- Proširenje proizvodnog portfelja rafinerije u Bratislavi u skladu je s našom strategijom 2030. za povećanje proizvodnje proizvoda koji nisu goriva. U isto vrijeme, novi proizvod proširio je naš lanac vrijednosti u preradi nafte, približavajući nas tako dodatno krajnjim potrošačima, izjavio je Gabriel Szabó, glavni izvršni direktor tvrtke Slovnaft.

>>>Zagrebačka studentica proglašena najboljom u međunarodnom STEM natjecanju

- Tehnologija za proizvodnju amonijevog tiosulfata (ATS) dolazi od američke tvrtke ThioSolv. Gnojiva će se proizvoditi iz plinova proizvedenih u rafineriji tijekom postupka prerade nafte koje je Slovnaft do sada obrađivao u vlastitoj jedinici za proizvodnju sumpora. Osim novog proizvoda, nova tehnologija također donosi značajna smanjenja emisija, izjavio je Marek Hajdu, čelnik podružnice Stercorat Mađarska Kft. – SK.

>>>MOL Grupa u 2017. ostvarila najveću dobit u posljednjih deset godina

Jedan od temeljnih ciljeva strategije 2030. MOL Grupe je širenje lanca vrijednosti petrokemijskih proizvoda tvrtke i proizvodnja vrjednijih proizvoda koji se koriste u automobilskoj industriji, pakiranju, građevinarstvu i elektronici. U skladu s tim, kompanija planira uložiti oko 4,5 milijardi dolara do kraja sljedećeg desetljeća u petrokemijske i kemijske razvojne projekte.

>>>MOL Grupa kupila proizvođača mineralne vode

19. travanj 2024 05:55