Aktualno
StoryEditor

Moram napraviti rez!

25. Siječanj 2017.

Shuld I stay or should I go? - osim poznate stare pjesme, ova rečenica sve više postaje fraza sadašnjeg vremena. ‘Ovako više ne mogu!’ čujemo bilo da se radi o poslovnoj ili privatnoj temi.

Ponekad se to manifestira ne toliko pritiskom osjećaja kako se mora nešto poduzeti, nego spoznajom pitanja smisla. Nije toliko upitno kako će osoba, koja je često uspješna u svom poslu, postići nove zadane ciljeve, ispuniti zadani rast poslovanja, održati relativno dobre odnose, nego im sve više odzvanja pitanje ‘Čemu sve to’?

Klijentu nije lako pronaći sugovornike za tu temu u vlastitom okruženju. Okolina ili ima svoje mišljenje kako dotična osoba nema razloga za brigu, ili već ima spreman savjet. Nerijetko bi se ti sugovornici rado mijenjali s njima i tako ne mogu čuti pa ni razumjeti što vide kao problem.

Premda često okružen s puno ljudi, naš akter koji razmišlja o rezu - ostaje sam.

Što coaching nudi za takvog klijenta?

U prvom redu coach ne projecira svoje mišljenje, iskustvo i svoja načela  na sugovornika. Coach sluša bez suda i osude i predrasude i samim tim se priča otvara.

Što znači to ‘moram’? Slušamo.

Što je to rez? Slušamo.

Od čega bi napravili rez? Slušamo.

Što ostaje nakon reza? Slušamo.

Premda kao coach često čujem pitanje: Recite mi vi, da ste na mom mjestu, da li bi dali otkaz ili i dalje trpjeli? Da li bi se vi razveli, odselili, prodali sve i kupili ranč, odjedrili.. ‘? Najvrjedniji odgovor koji im mogu ponuditi je tišina, tišina u kojoj će oni čuti svoje odgovore i svoja dodatna pitanja.

Tišina je duboka aktivnost koja uz začin prihvaćanja potiče na otkrivanje onog vrijednog na još dubljim razinama svijesti. Primijetimo još jednu bitnu pojavu u ovim slučajevima. U izjavama se čuju dvije često ekstremne opcije od kojih niti jedna ne zvuči privlačno. Dugi ping pong između te dvije opcije iscrpio je sugovornika do te mjere da više ne vidi, pa i negira postajanje drugih opcija. Istraživanje tih opcija je jedno posebno pustolovno poglavlje. Odjedriti u tu pustolovinu je poziv na coaching koji stoji i koji je mudro napraviti i prije nego voda dođe do grla.

Autor: Dragan Knežević

>>>Pretplatite se na Lider, osvojite stipendiju i postanite coach

24. travanj 2024 02:46