Aktualno
StoryEditor

More će do 2100. progutati 14000 arheoloških nalazišta i povijesnih spomenika SAD-a

30. Studeni 2017.

Gotovo 14000 arheoloških nalazišta i povijesnih spomenika u Sjedinjenim Državama moglo bi biti izgubljeno do kraja stoljeća zbog rasta razine mora uslijed klimatskih promjena, upozorili su znanstvenici u srijedu.

Nalazi ukazuju koliko velik dio globalne kulturne baštine bi mogao biti unšten, kaže studija. Svako deseto areheološko nalaziše analizirano u devet obalnih država jugoistoka SAD-a riskira naći se pod morem.

Projicirani rast razine mora rezultirat će gubitkom znatnog dijela spomenika i nalazišta iz pretkolumbovskog razdoblja i poslije njega, upozorili su autori studije u časopisu PLoS ONE.

>>>Čovječanstvu prijeti ‘ekološki armagedon’ ako ne očuva leteće insekte

- Postoje ozbiljne zabrinutosti zbog prijetnje globalnih klimatskih promjena arheološkoj i povijesnoj baštini, rekli su autori.

Znanstvenici predviđaju da su razine mora na putu da do 2100. godine u prosjeku globalno porastu za jedan metar.

U prvoj studiji takvih razmjera istraživači su podatke o nadmorskoj visini arheoloških i povijesnih nalazišta i spomenika duž Atlantika i Meksičkog zaljeva spojili s predviđanjima rasta razine mora.

- To je samo mali dio, rekao je zakladi Thomson Reuters suautor studije David Anderson, profesor arheologije na sveučilištu države Tennessee.

- Povijest nastanjivanja ljudi u obalnim regijama ide tisućama godina unatrag i nalazimo se pred gubitkom svega toga, rekao je.

>>>Ekvador u žustroj borbi za spašavanje divovske kornjače s Galapagosa od izumiranja

Utvrde na Floridi Castillo de San Marcos i Fort Matanzas iz 17. i 18.  stoljeća nalaze se među povijesnim nacionalnim spomenicima SAD-a koji bi mogli nestati. Druga nalazišta i spomenici u opasnosti obuhvaćena studijom nalaze se u državama Maryland, Virdžinija, Sjeverna Karolina, Georgia, Alabama, Mississippi i Louisiana.

Autori studije pozivaju na raspravu o tome koje dijelove povijesti treba spašavati premještanjem i dokumentirati za budućnost.

19. travanj 2024 04:34