Aktualno
StoryEditor

MORH otvorio četiri ponude borbenih zrakoplova, odluka za ‘oko dva mjeseca‘

03. Listopad 2017.

U Ministarstvu obrane (MORH) u utorak su otvorene pristigle ponude za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova, koji bi trebali zamijeniti postojeće letjelice tipa MiG 21 koji su u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane još od Domovinskog rata.

Ponude su predstavili predstavnici Grčke, Izraela, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država, i to  abecednim redoslijedom, u jednakom vremenskom roku za svaku od njih, priopćeno je iz MORH-a.

>>>Krstičević: U nabavci zrakoplova vodit ćemo računa da zemlja partner investira u naše gospodarstvo

Nakon otvaranja ponuda slijedi detaljan proces njihove evaluacije i validacije koji će voditi stručni tim, što treba završiti u roku od oko dva mjeseca. Ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta - međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje, ističe MORH.

Otvaranju ponuda prisustvovali su predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, Ureda predsjednice Republike, Vlade, Državnog odvjetništva i Stručnog tima za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona, dodaje MORH.

>>>MUP: Do kraja godine obnova policijskih odora i opreme

Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Hrvatsku, naglašava se u priopćenju u kojem se ne navode pojedinosti o ponudama.

Riječ je o američkim zrakoplovima tipa F-16 u raznim inačicama, koje Hrvatskoj nude predstavnici Grčke, Izraela i SAD-a, koji su u sastavu zračnih snaga tih zemalja, te i borbenim zrakoplovima tipa JAS 39 Grippen, koje proizvodi švedski koncern SAAB. Hrvatska bi trebala kupiti jednu eskadrilu tih aviona.

20. travanj 2024 11:49