Aktualno
StoryEditor

Moscovici: Svibanjski izbori najvažniji u povijesti EU

23. Kolovoz 2018.

Sljedeći europski izbori koji će se održati u svibnju "vjerojatno su najvažniji" od njihova pokretanja 1979., ocijenio je u četvrtak europski povjerenik Pierre Moscovici.

"Ti izbori su vjerojatno najvažniji otkad je europski parlament izabran općim pravom glasa, to jest od 1979. godine", ocijenio je na radiju France Info europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove, porezni sustav i carinsku uniju.

Po nekadašnjem francuskom socijalističkom ministru, glasovanje će biti odlučeno u izravnom sudaru proeuropljana i populista.

Izbori će odgovoriti na pitanje "nastavljamo li biti Europljani, jesmo li sposobni u svijetu u kojem postoje Putin, Trump, Xi Jiping reći da imamo poseban model ekonomske učinkovitosti i socijalne pravde protiv koje se iznutra bore populisti, koji su u biti dužnosnici krajnje desnice protivni demokraciji, ili smo pak skloni netrpeljivim demokracijama, kad pravna država zauzima drugo mjesto", nastavio je Moscovici.

"Pitanje će biti nastavljamo li ovu europsku avanturu rušeći nacionalizam ili popuštanjem nacionalizmu", dodao je Moscovici.

25. travanj 2024 10:33