28. ožujak 2018.

Most ‘inzistira‘ na proglašenju isključivog gospodarskog pojasa

Most nezavisnih lista neće odustati od zakonskih prijedloga o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa na Jadranu i o sprječavaju pranja novca unatoč Vladinu odbijanju tih prijedloga, izvijestili su čelnici Mosta u srijedu na konferenciji za novinare u Splitu.

Politički tajnik Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja rekao je da je Most u saborsku proceduru uputio izmjenu odluke o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskome moru, to jest prijedlog odluke o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa.

"Očekujem od zastupnika u Saboru da će kazati ‘ne‘ politici koja nije suverenistička i koja nije u interesu naroda, nego je isključivo u interesu bruxelleskih činovnika, to jest naših političara koji su samo ‘ćate‘ bruxelleskim činovnicima", rekao je Bulj.

"Na istoj sjednici Vlade na kojoj je prihvaćen prijedlog zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije odbačen je naš prijedlog zakona o proglašenju Isključivoga gospodarskog pojasa i prijedlog zakona koji se tiče sprječavanja pranja novca, gdje smo tražili objavu registra stvarnih vlasnika tvrtaka, ali mi ne odustajemo od tih prijedloga", poručio je Grmoja.

>>>Petrov: Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas

Saborski zastupnik Miro Bulj (Most), koji je i vijećnik u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini, istaknuo je kako je proglašenje isključivoga gospodarskoj pojasa na Jadranu strateški interes Republike Hrvatske.

"Nakon što je Vlada odbila naš prijedlog proglašenja isključivoga gospodarskog pojasa, mi ćemo tražiti žurnu tematsku sjednicu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije o tome jer je veliki dio površine Jadranskoga mora u toj županiji", rekao je Bulj, koji očekuje da će se tematska sjednica splitsko-dalmatinske Županijske skupštine o isključivome gospodarskom pojasu na Jadranu održati prije rasprave o tomu u Saboru i da će svi vijećnici poduprijeti prijedlog.

Bulj je najavio da će Mostovi vijećnici u svim županijskim skupštinama uz obalu od Istre do Dubrovnika tražiti potporu za proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa.

‘Ćate‘ bruxelleskim činovnicima

"Nakon toga očekujem od zastupnika u Saboru da će kazati ‘ne‘ politici koja nije suverenistička i koja nije u interesu naroda, nego je isključivo u interesu bruxelleskih činovnika, to jest naših političara koji su samo ‘ćate‘ bruxelleskim činovnicima", rekao je Bulj.

Na upit novinara tko su ‘ćate‘ bruxelleskim činovnicima, odgovorio je da su to sadašnji i svi bivši premijeri koji, kako je rekao, nisu imali hrabrosti proglasiti isključivi gospodarski pojas na Jadranu.

>>>Most u saborsku proceduru uputio prijedlog o isključivom gospodarskom pojasu

Zato što nije proglašen, "Talijani i druge ribarske flote koriste naš riblji fond, koji prepakiraju i onda ta riba kao turistička ponuda završi u našim restoranima", ustvrdio je Bulj.

"Moramo zaštiti isključivi gospodarski pojas jer to je naša obveza prema budućim naraštajima", poručio je Bulj i istaknuo da Hrvatska ima pravo na to na temelju Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora iz 1982. godine.

Mostov vijećnik u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini i bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić upozorio je da zbog neproglašenja isključivoga gospodarskog pojasa na 24 tisuće četvornih kilometra na Jadranu Hrvatska trpi financijske gubitke.

>>>Vlada: Gospodarski pojas nema smisla, jer se ne odnosi na ribare iz EU (2013.)

"Europska komisija je dala da se napravi analiza Jadrana i prema toj analizi Hrvatska gubi do 130 milijuna eura na godinu zbog neproglašenja isključivoga gospodarskog pojasa, ne samo zbog kontrole plovidbe, nego i ribljeg fonda", zaključio je Čikotić.