Aktualno
StoryEditor

Most traži odgodu ‘skupih‘ kondenzacijskih bojlera

10. Svibanj 2018.

Most nezavisnih lista u četvrtak je od Vlade zatražio odgodu primjene uredbe Europske komisije o zabrani prodaje klasičnih plinskih bojlera i obvezi kupnje nove generacije kondenzacijskih bojlera, te odobravanje potpora za uvođenje toga sustava, jer drže da će provedba te odluke donijeti velike troškove građanima, a novi bojleri neće biti neisplativi.

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Željko Požega upozorio je na konferenciji za novinare da su kondenzacijski bojleri 20 do 30 posto skuplji od klasičnih, ali puno će veći problem biti sanacija dimnjaka, što stoji od 17.000 do 20.000 kuna, na što treba dodati troškove projektiranja, montaže i servisiranja.

Novi kondenzacijski bojleri, što je poseban apsurd, donose uštedu energije od 3 do 5 posto godišnje, što znači da je rok isplativosti 40 do 50 godina, odnosno da su neisplativi. Međutim, bivše Vlade su to ispregovarale s Europskom komisijom. Smatramo da se radi o problemu koji će kulminirati s kaosom u sustavu grijanja, ocijenio je Požega.

>>>Škrlec: Hrvatska treba tražiti izuzeća za ‘neisplativu’ ugradnju kondenzacijskih bojlera

Potpredsjednik stranke Miroslav Šimić podsjetio je na slučaj ugradnje razdjelnika u stanovima, koja se građanima  pokazala kao uzaludan trošak, jer sustav nije funkcionirao, a država nije propisima i potporama osigurala promjene koje će građanima omogućiti uštede.

Požega je upozorio da su kondenzacijski bojleri 20 do 30 posto skuplji od klasičnih, ali puno će veći problem biti sanacija dimnjaka, što stoji od 17.000 do 20.000 kuna.

I ovdje se traži provedba europskog propisa, a državi je najlakše reći da se to mora napraviti, pa sve pada na građne, bez obzira što je ušteda minimalna. Nismo protiv energetske učinkovitosti, ali smo protiv daljnjeg osiromašivanja građana, poručio je Šimić.

Od Vlade je zatražio da ishodi odgodu primjene uredbe te da, poput Njemačke, uvede potpore za uvođenje novog sustava. Čelnike gradova i županija poziva da informiraju građane o svim apsektima novoga modela.

>>>Pravda za sve: Bez suradnje susjeda mnogi bi stanari mogli ostati bez tople vode

Most je, kao dio osječke gradske vlasti, već obavio razgovor s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, pa će se uskoro s te razine izvršiti dodatan pritisak na izvršnu vlast, kako bi se postavila s jasnim i konkretnim mjerama za sve građane u Hrvatskoj, najavio je Šimić.

Zamoljen da komentira Vrkićevu odluku o imenovanju predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka i eurozastupnice Biljanu Borzan (SDP) svojim savjetnicima Šimić je ocijenio kako svi koji se bave politikom kao javnom djelatnošću imaju obvezu raditi za javni interes, bez obzira je li ih netko imenovao za savjetnika.

Gledam na to kao na političku predstavu u kojoj se Vrkić, s kojim imamo zaista dobru suradnju, na neki način želi odužiti Vrdoljaku, koji ga je svojevremeno vratio u politiku, a izbor Biljane Borzan samo je posljedica tog prvog izbora, kaže Šimić.

19. travanj 2024 11:31