12. prosinac 2016.

Može li Fed zaustaviti rast dionica?

Trading Room
Trading Room

Dionički indeksi su tjedan zaključili na novim rekordnim razinama. Čini se kako rast na tržištu kapitala ništa ne može zaustaviti. Pogledajmo je li to zaista tako. Indeksi Dow Jones Industrial Average (DJIAJ i S&P 500 zabilježili su nove povijesne vrhove na 19,757.74 i 2,259.80 bodova što su vrijednosti blizu kojih su cijene zaključile trgovanje u petak, što pokazuje nastavak snažnog bikovskog trenda. Ostali značajniji indeksi kao što su NASDAQ Composite i Russell 2000 u petak su pratili rast glavnih indeksa te zabilježili nove rekordne vrijednosti na 5,450.16 i 1,392.71 bodova, zaključivši cijene blizu navedenih razina. Značajan događaj koji bi nakratko mogao prekinuti rast tržišta kapitala na rasporedu je u srijedu kad Fed odlučuje o podizanju ključnih kamatnih stopa, što nakon dugo vremena svi otvoreno prizivaju. Iako trenutno o ishodu događaja možemo samo nagađati, jedino je sigurno da volatilnosti neće nedostajati, jer financijsko tržište na neizvjesnost reagira dosta volatilno.

Na grafikonu 1 prikazana su očekivanja i vjerojatnost podizanja kamatnih stopa. Vjerojatnost podizanja kamatnih stopa je prilično visoka nakon dosta vremena. Vidljivo je da je vjerojatnost oko 95% da će kamatne stope biti podignute na raspon od 0.50-0.75% sa sadašnje razine od 0.25-0.50%. Obzirom da ekonomija pokazuje snažan trend rasta, postavlja se pitanje mogu li ključne kamate biti podignute još i više? Kamatne stope i cijene obveznica se kreću u inverznom odnosu. Cijene obveznica su dosta pale zadnjih mjeseci uslijed očekivanja o rastu kamata te se može očekivati da će obvezničko tržište i dalje biti pod pritiskom sve do konačne odluke. Što se tiče dioničkih indeksa, podizanje kamatnih stopa u kratkom roku neće se pozitivno odraziti na njih, jer će ulagači dio sredstava plasirati na tržište novca kako bi ostvarili sigurniji prinos.

Grafikon 1 – Vjerojatnost podizanja kamatnih stopa

Izvor: www.cmegroup.com

Ako bismo na trenutak i zaboravili odluku o kamatama, trenutna valuacija S&P 500 indeksa je prilično visoka. Dividendi prinos je prilično nizak i iznosi 1.99%, dok je omjer cijene i zarada (P/E) visokih 26, a povijesni prosjek je na oko 15. Omjer cijene i zarade jednostavno nam govori za koliko godina bismo povratili investiciju ako bi cijena i zarade ostale na istoj razini. Odnos cijene i knjigovodstvene vrijednosti govori koliko jedinica (npr. USD ili kn) plaćamo za jednu jedinicu kapitala koji kompanija posjeduje, a u ovom slučaju iznosi 2.95 što je dosta visoko.

Bez obzira koju valuacijsku metodu koristili, odnos cijene i knjigovodstvene vrijednosti, odnos cijene i prodaje, omjer cijene i zarada, EV/EBITDA, očekivani P/E ili Buffettov omjer tržišne kapitalizacije i BDP-a, činjenica je da se indeksi nalaze na prilično visokoj razini, iako sve navedeno ne znači da indeksi neće nastaviti sa rastom.

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici