Aktualno
StoryEditor

Može li WhatsApp zaustaviti globalni rast Snapchata?

22. Listopad 2016.

U prvim danima pokretanja mega popularne aplikacije WhatsApp, direktor Jan Koum čuvao je na radnom stolu poruku od svog kolege, suosnivača aplikacije Briana Actona, koja ga je podsjećala na njihov dogovor da će aplikacija biti u potpunosti posvećena slanju poruka, ‘‘Bez reklama! Bez igrica! Bez trikova!‘‘ Danas najveći servis za slanje poruka pokušava ostati u prednosti na veoma konkurentnom tržištu, što znači da u svoju aplikaciju mora dodati par ‘trikova‘ kako bi ostao na boljoj poziciji od konkurentske aplikacije Snapchat.

Iz WhatsAppa su najavili da će poboljšanja aplikacije omogućiti korisnicima da crtaju po fotografijama i video sadržaju, te na njih dodaju sličice (tzv. emoji). Također, WhatsApp kamera će podržavati tehnologiju blica na prednjoj kameri kako bi korisnici mogli snimiti savršeni selfie. Ovakvim mogućnostima aplikacija ulazi u teritorij ‘trikova‘, ali to je ono što žele njihovi ciljani korisnici stari od 16 do 24 godina. Snapchat je bio jedan od prvih koji je korisnicima omogućio takav način uređivanja fotografija.

Ovo nije prvi put da Facebook oponaša popularne elemente koje koristi Snapchat. U kolovozu ove godine Instagram je uveo novitet po uzoru na Snapchat, a radi se o takozvanoj Instagram priči pomoću koje korisnici mogu kreirati i urediti slijed slika i videozapisa koji nestanu nakon 24 sata.

Što se tiče konkretnih brojeva, Snapchat ima 150 milijuna korisnika, Instagram ih broji više od 500 milijuna, a WhatsApp je prešao jednu milijardu korisnika početkom prošle godine. Očigledno je da WhatsApp ima više korisnika nego Snapchat, iako im je relativno dugo trebalo da uvedu nove mogućnosti u aplikaciju. Što više mogućnosti dodaju to će teže biti Snapchatu da uđe na nova tržišta na kojima je WhatsApp već postavio temelje.

Brazilsko tržište je uporište za WhatsApp, kao i ostala tržišta na području Južne Amerike, kaže Felim  McGrath, analitičar kompanije GlobalWebIndex koja se bavi istraživanjem tržišta. Ista stvar se odnosi na određena azijska tržišta kao što su Hong Kong, Singapur, Malezija i Indija, na kojima je WhatsApp u prednosti, kao i na europskim tržištima poput Italije, Njemačke i Španjolske na kojima ‘‘Snapchat značajno zaostaje za WhatsAppom.‘‘

Dokle god WhatsApp i ostali servisi za slanje poruka ‘posuđuju‘ opcije koje su bile jedinstvene za Snapchat, poput poruka koje nestaju nakon 24 sata, filtera i priča, za Snapchat će biti teže ući na tržišta na kojima nemaju jaku poziciju, rekao je McGrath, te dodao da olakotna okolnost za Snapchat je ta što korisnici pametnog telefona diljem svijeta vole koristiti više društvenih mreža istovremeno. Ipak, kopiranje popularnih opcija koje koristi Snapchat će proširiti granice tržišta za dominantne igrače kao što je WhatsApp, što će u konačnici kočiti rast Snapchata.

20. travanj 2024 16:20