Aktualno
StoryEditor

Mrsić kritizirao prijedlog nove regulacije studentskog rada: Radit će više, a imat će manja prava

28. Rujan 2018.

Nezavisni zastupnik Mirando Mrsić ustvrdio je u petak da Vlada svojim prijedlogom Zakona o studentskom radu omogućuje jeftinu radnu snagu umjesto da uvede studentski rad, pri čemu će studenti biti lišeni radnih prava.

Mrsić je na konferenciji za novinare ocijenio da će zbog takvog zakona studenti postati nezaštićena radna snaga. "Radit će više, a imat će manja prava od onih koja bi imali po Zakonu o radu", kaže Mrsić podsjećajući da bi studenti trebali biti budućnost Hrvatske, a ne jeftina radna snaga.

"Vlada se već hvalila da je u Hrvatskoj radna snaga jeftina i time pozivala investitore, a sada očito žele isporučiti i jeftini studentski rad. Pripremili su poreznu reformu koja ide na ruku kapitalistima, a sada žele i jeftinu radnu snagu“, tvrdi Mrsić.

>>> Jurčić: Nije normalno da studenti obavljaju redovne poslove radnika

Neka zakonska rješenja ipak je pohvalio. "Dobro je da se minimalna studentska satnica ne spušta ispod minimalne razine. Također je dobro da je minimalno 50 posto veća plaća za rad u vrijeme blagdana, no to je jedino pozitivno", rekao je.

Posebno je naglasio da bi rad trebao biti u funkciji tržišta rada, a ne da studenti lakše studiraju i dođu do titule. Obrazovanje ne smije ovisiti o materijalnom statusu studenta. Red koji je trebao uvesti zakon nije uveden, a budućnost studentskog rada u Hrvatskoj nije definirana, ocjenjuje Mrsić.

Također je upozorio da studenti neće biti jednako plaćeni kao radnici, iako bi bilo logično da se plaća određuje po zahtjevnosti posla.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

18. travanj 2024 14:53