Aktualno
StoryEditor

MSU i HT: Do kraja siječnja otvoren natječaj za suvremeno vizualno stvaralaštvo

09. Siječanj 2018.

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) i Hrvatski Telekom objavili su natječaj za dodjelu HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, jedne od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj.

Natječaj će biti otvoren do kraja siječnja, a namijenjen je umjetnicima koji se bave multimedijskom proizvodnjom slike i zvuka, novim tehnologijama komunikacije te područjem presijecanja umjetnosti i tehnologije.

Organizatori pozivaju i umjetnike koji pomiču granice tradicionalnih medija u odnosu na vizualne umjetnosti i društvena zbivanja ili pak oni čija djela nastaju sintezom različitih izričaja i tehnika.

>>>Kusić: Suvremena civilizacija ne bi bila zamisliva bez Tesle

Radove će ocijeniti i odabrati međunarodno stručno povjerenstvo, te dodijeliti tri otkupne nagrade - prva je 75 tisuća kuna, druga 45 tisuća, a treća 40 tisuća kuna. Nagrada publike - 10 tisuća kuna, dodijelit će se umjetniku čiji će rad osvojiti najviše glasova publike. Nagrada nije otkupna i isplaćuje se autoru kao poticaj za daljnji rad.

Međunarodno stručno povjerenstvo svake godine poziva izravno na izlaganje troje umjetnika koji dobiju sedam tisuća kuna za produkciju radova. Ove se godine HT nagrada dodjeljuje jedanaesti put, a tijekom proteklog desetljeća na natječaj se godišnje prijavljivalo više od dvjestotinjak autorica i autora.

>>>Električni orgazam prvi put na krovu Muzeja suvremene umjetnosti

Otkupljeni radovi čine Zbirku Hrvatskog Telekoma koja je sastavni dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, a dio nagrađenih radova u međuvremenu je izlagan u stalnom postavu Muzeja.

Izložba tridesetak do četrdesetak radova odabranih na natječaju, na kojoj su ravnopravno izlagali umjetnici svih generacija i izričaja, profilirala se kao reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni.

Rad koji se prijavljuje na natječaj trebao je nastati nakon 1. siječnja prošle godine, a prijavljeni kandidati moraju biti državljani Republike Hrvatske. Prijavljuje se samo jedan rad, i to isključivo putem e-prijavnice.

>>>Prava umjetnika u Hrvatskoj sve manja, najslabije zaštićeni likovnjaci i multimedijalci

Kandidati će po završetku rada stručnog povjerenstva, najkasnije do 28. veljače, biti obaviješteni o radovima odabranima za izlaganje na 11. izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost koja će se održati u MSU.

20. travanj 2024 00:34