20. rujan 2017.

MUH pozvao Vladu da zaustavi osiromašivanje najstarije populacije

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) pozvala je Vladu da hitno promijeni formulu za usklađivanje mirovina jer je sadašnjim načinom praćenja rasta plaća i potrošačkih cijena najveći broj umirovljenika doveden u zonu siromaštva, a samo ovogodišnje mirovine zaostaju 2,55 posto u odnosu na rast plaća, što je najlošiji godišnji rezultat u zadnjih 18 godina.

>>>Povećanje aktualne vrijednosti mirovine za 2,1%

- Ne možemo dozvoliti da se manipulacijama statistikom najlošiji rezultat prikazuje kao najbolji i da se tako nastavlja osiromašivanje pripadnika najstarije generacije, upozorio je srijedu MUH u priopćenju.

Umirovljenici tvrde da su od 1. siječnja 1999. godine, od kada se primjenjuje model usklađivanja, mirovine zaostale za rastom plaća za čak 13,84 posto. Time su hrvatske mirovine svedene na samo 38,5 posto prosječne plaće, što je na samom dnu europskih zemalja.

Najnovijim porastom mirovina za 2,1 posto stvorena je kriva slika u javnosti da je konačno postignuto značajnije povećanje mirovina. Analiza MUH-a pokazuje da su samo u ovoj godini mirovine zaostale za 2,55 posto u odnosu na rast plaća, što je najgori rezultat u zadnjih 18 godina.

Nova varijabilna formula za usklađivanje mirovina, koja je uvedena početkom 2015. godine, trebala je biti bolja od prethodne, ali su zbog nje mirovine zaostajale prosječno 1,81 posto godišnje, dok su u vrijeme "zloglasne" švicarske formule prosječno zaostajale tri puta manje, odnosno 0,56 posto godišnje.

>>>Ćorić: Pronaći ćemo rješenje da nitko ne izgubi 27 posto mirovine

MUH stoga pita vlast kada će se umirovljenicima vratiti 13,84 posto zaostatka za rastom plaća i predlaže da se umjesto sadašnje formule uzme samo jedan parametar, postotak porasta plaća ili cijena, na temelju kojega će se usklađivati mirovine.