Aktualno
StoryEditor

Munjizino iskustvo: Menadžer može preuzeti posao tek kad vlasnik izađe iz direktorske kancelarije

08. Ožujak 2019.

Profesionalne menadžere ne treba dovoditi u tvrtke u trenucima kad one izuzetno loše stoje i bore se da zadrže glavu iznad vode. Čak ni kada značajno pada prodaja ili kad banke ne žele dati kolaterale niti kad je obiteljska tvrtka u značajnom uzletu, ni to nije dobar trenutak. Profesionalnog menadžera najbolje je uvesti u posao kada je obiteljska tvrtka u normalnoj poslovnoj konjunkturi i prepustiti mu upravljačke palice, ispričao je svoju stranu te priče Dragan Munjiza izvršni direktor u Loniji, obiteljskoj tvrtki u kojoj radi kao profesionalni menadžer.

Prema Munjizinim riječima, najbolji je pokazatelj koliko je vlasnik ili osnivač spreman prepustiti tvrtku profesionalnom menadžeru - onaj najbanalniji.

- Ako prepuste svoju kancelariju, najveću i najvažniju u tvrtki, onda misle ozbiljno, ako ne, onda znamo da neće lako prepustiti posao i upravljanje u punom obujmu - poručio je Munjiza koji, kako sam kaže, ima 28 godina iskustva rada na upravljačkim pozicijama za osnivače obiteljskih tvrtki. Počeo je s Emilom Tedeschijem s 24-25 godina, a kasnije je radio i kao predsjednik Uprave Konzuma.

- Danas imam privatnu konzultantsku tvrtku i iznajmljujem se drugim kompanijama, fakturiram račune, lakše im je  sa mnom raskinuti ugovor nego da sam menadžer zaposlenik tvrtke - rekao je Munjiza i odmah krenuo sa savjetima. Nikada se, kaže, ne smatrajte dijelom obitelji, niti bratom niti sestrom djece osnivača kompanije. Tako se on prvi put spotaknuo, dodaje, još u Atlanticu, pa kad je dobio premještaj u Srbiju što je odbio, izgubio je puno više od samog posla.

- Jedan od najvažnijih savjeta jest da kao profesionalni menadžer dobro promislite što potpisujete, da sam ja potpisao reviziju koju je sastavila Discordia u Agrokoru i ja bih danas bio dijelom crne kronike i imao pravne posljedice - napomenuo je Munjiza.

Pravi profesionalni menadžer, naglasio je, isto tako ne smije bježati od neformalnih odluka ostalih članova obitelji koja je vlasnik tvrtke, njegov je savjet da se takve odluke ne suzbijaju nego da se zajedničkom komunikacijom i radom takve odluke formaliziraju što je više moguće.

18. travanj 2024 17:53