Aktualno
StoryEditor

MUP najavio ‘dugoročne sporazume‘ u javnoj nabavi

14. Studeni 2017.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je u utorak nakon sastanka s reprezentativnim sindikatima u MUP-u da će do kraja godine biti dovršena isporuka deficitarne opreme za policajce, ustvrdivši da njegov tim neće dopustit da policajci nemaju potrebnu opremu koju će nabavljati dugoročnijim sporazumima.

Objašnjavajući zbog čega se kasnilo s nabavkom policijske opreme, Božinović je rekao novinarima da se primjerice zimske jakne nisu nabavljale tri godine i da u trenutku njegova dolaska na čelo ministarstva negdje oko 5000 policajaca nije imalo opremu koja im po pravilima pripada.

Stoga su, dodao je, osnovali tim na čelu s novim pomoćnikom ministra koji je u dva mjeseca uspio ispregovarati nešto što se nije pregovaralo godinama. Do kraja godine po riječima ministra bit će isporučena deficitarna oprema, uključujući i 4700 jakni, u vrijednosti od 27 milijuna kuna.

>>>MUP: Do kraja godine obnova policijskih odora i opreme

Upitan znači li to da policajci s početkom zime neće imati nove zimske jakne, ministar je rekao da su jakne počele stizati jer je s proizvođačima dogovoreno da se robu isporučuje sukcesivno.

Paralelno s time, dodao je, radi se i na drugom projektu koji bi trebao biti dovršen u siječnju iduće godine, a uključuje dugoročnije, tzv. okvirne sporazume u vrijednosti oko sto milijuna kuna.

- To znači da se više nikada nećemo, barem dok mi vodimo ovaj sustav, dovesti u situaciju da nema opreme za policajce, rekao je ministar, dodavši da je svih ovih godina novaca bilo, ali oprema nije stizala iz razno raznih razloga.

Precizni sporazumi imat će validnost dvije, tri godine, neki možda i duže čime će se stvoriti situaciju predvidivosti kad je u pitanju nabava i sigurnost. To će također koristiti gospodarskim subjektima koji će raditi s MUP-om jer će moći planirati proizvodnju na duže razdoblje.

Upitan za plan po kojem bi Hrvatska do kraja godine trebala primiti 150 izbjeglica i sljedeće dodatnih sto, ministar je rekao da se Hrvatska na to obvezala 2015. i da taj proces ide.

Jedna misija je poslana u Tursku, gdje se nalazi najviše izbjeglica iz ratom pogođene Sirije, i ona je obavila određene razgovore. No, riječ je o živom procesu jer se ljudi javljaju pa odustaju.

Trenutno, dodao je, imaju informaciju da je između 40 i 45 uglavnom članova obitelji iskazalo spremnost za dolazaka u Hrvatsku. „Mi smo spremni i sad je u tijeku ta tehnička provedba“, rekao je ministar koji dolazak izbjeglica očekuje do kraja godine.

>>>MUP započeo ‘prumski’ projekt automatizirane razmjene DNA podataka

Ministar je s predstavnicima Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika razgovarao o nedavno potpisanom kolektivnom ugovoru, opremi i povećanju koeficijenata, rekao je Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske, koji smatra da su policajci i zaposlenici MUP-a potplaćeni.

Božinović je pak rekao da će poslati upute i organizirati sastanke s policijskim upravama i postajama kako bi se ostvario dogovor postignut u kolektivnom ugovoru. Dodao je da imaju informaciju da su se ranije u provedbama kolektivnih ugovora „kreativno“ u praksi tumačila prava policajaca.

- Što se tiče plaća mi smo i o tome danas razgovarali o provedbi objavljene informacije MUP-a da ćemo podići koeficijente za srednju stručno spremu s 1. siječnjem iduće godine, a također ostajemo kod onog da budu vraćena financijska prava svim policajcima više i visoke spreme koja su im neopravdano oduzeta u prošlom razdoblju da bi se dala nekim drugima, rekao je Božinović.

Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a rekao je da će bdjeti nad kolektivnim ugovorom i da će paziti da se poštuju prava, a ne bude li onako kako treba "zna se što slijedi".

Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika rekao je da su razgovarali i o pitanju javnih vatrogasnih postrojbi i profesionalnih vatrogasaca jer je ove i ranijih godina bilo problema oko realizacije materijalnih prava koja su vatrogascima pripadala po kolektivnom ugovoru.

19. travanj 2024 18:20