Aktualno
StoryEditor

Murganić: Na pitanju demografije rade svi Vladini resori

29. Ožujak 2018.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić komentirala je u četvrtak prijedlog predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović o izdvajanju ministarstva demografije, rekavši da na pitanju demografije moraju raditi i rade svi Vladini resori, što koordinira Vijeće za demografsku revitalizaciju.

Murganić je novinarima pred Banskim dvorima izjavila kako prijedlog o posebnom Ministarstvu demografije postoji još od konstituiranja Vlade, međutim Vlada je drugačije ustrojena. Demografija je pitanje svih resora, i na horizontalnoj razini i na lokalnoj, pojasnila je.

>>>Miodrag Šajatović: Zašto Strmotina ostavka ima dalekosežnije posljedice od Ramljakove

"Ako bi i postojalo samostalno ministarstvo, ono samo ne može provoditi politike ako cijelo društvo u tome ne sudjeluje. Bez obzira kako je ministarstvo organizirano, sam projekt i sve aktivnosti vezane za demografiju prolaze kroz Vijeće za demografsku revitalizaciju u kojem su predstavnici ministarstava", istaknula je Murganić.

To je organizacijsko pitanje, međutim način rada i problematika su uglavnom isti. "Hoće li u budućnosti biti drugačije ne mogu predvidjeti, ali za sada postoji međuresorna suradnja koju koordinira Vijeće", dodala je.

>>>Predsjednica: Građanima je najbitnije kako će preživjeti

Murganić kaže kako nove demografske mjere imaju dobar odjek na terenu. "Veliki je interes za natječaje koji su usmjereni na povlačenje sredstava za obnovu vrtića i program rada vrtića u dvije smjene, koji ide iz sredstava EU fondova, a prikazujemo ih kroz projekte u cijeloj Hrvatskoj i imaju dobar odjek", rekla je.

Najavila je izmjene Zakona o dječjem doplatku kojima će se omogućiti da taj doplatak koristi veći broj obitelji, te poručila da će se lanjske mjere za povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada nastaviti u istom opsegu i ove godine.

>>>Šterc: Hrvatska je u 2017. godini izgubila i do 90.000 stanovnika

23. travanj 2024 20:33