Aktualno
StoryEditor

Musk: Kvadrat solarnog krova 150 kuna, garancija ‘beskrajna‘

13. Svibanj 2017.

Iz kompanije Tesla objavili su informacije o novim solarnim krovovima, koji će izgledati kao glatke crne staklene ploče i imati teksturu staklenih pločica, piše Electrek.

Najvažniji podatak koji su svi željno iščekivali je cijena. Elon Musk najprije je dao naslutiti da će to biti jeftinije od običnog krova, nakon što se izračuna ušteda energije, a kasnije je kazao da će Teslin solarni kroz koštati manje od regularnog krova, čak i prije no što počne proizvoditi energiju.

>>>Solarna energija sve jeftinija, upola povoljnija od fosilnih goriva

Iz kompanije kažu da prosječni vlasnik nekretnine može očekivati cijenu od 21.85 dolara po kvadratnom metru za solarni krov. No ono što je važno jest da neće sve pločice na krovu biti solarne ćelije, već će njihova količina ovisiti o potrebama energije za pojedino kućanstvo.

Cijena od 21.85 dolara (oko 150 kuna) po kvadratnom metru izračunata je za krov kojeg čini 35 posto solarnih pločica, koje su po kvadratnom metru skuplje od običnih pločica.

Tijekom konferencije za novinare, Musk je kazao da u pojedinim slučajevima, ovisno o krovu, 70 posto krova će činiti solarne ploče, no u većini slučajeva to će biti oko 40 posto.

Na službenim stranicama objavljen je kalkulator pomoću kojeg svaki vlasnik kuće u SAD-u može izračunati procjenu cijene.

>>>Prve narudžbe za solarnu šindru Tesla prima već u travnju

Vrijednost Teslina solarnog krova povezana je s trajnosti i sposobnosti generiranja električne energije tijekom jednog desetljeća. Musk je najavio i mogućnost doživotnog jamstva.

- Napravljene od kaljenog stakla, pločice solarnog krova više od tri puta su jače od standardnog crijepa. To je razlog zašto smo ponudili najbolje jamstvo u industriji, doživotno ili beskonačno, ovisno što se dogodi prvo, rekao je Musk.

>>>Do 2023. godine EU mora pronaći 27 posto energije u obnovljivim izvorima

Jamstvo se odnosi na same pločice, dok je jamstvo za solarni generator 30 godina, što je najveći jamstveni rok u industriji.

Tijekom razgovora s novinarima, Musk i Peter Rive ponovili su da su uvjereni u trajnost novog proizvoda, što se u konačnici ogleda u dužini jamstvenog roka.

Ovog ljeta krenut će proizvodnja prve dvije vrste pločica, glatkih i onih s teksturom, jer za te dvije vrste prisutan je najveći broj upita.

U SAD-u je potrebno uplatiti depozit u iznosu od tisuću dolara prilikom online narudžbe, a svi zainteresirani izvan SAD-a također mogu izvršiti narudžbu, ali instalaciju mogu očekivati iduće godine. Musk je rekao kako očekuje visoku potražnju i od strane kompanija, ne samo kućanstava.

>>>Musk lansirao Neuralink s ciljem spajanja ljudske i umjetne inteligencije

Iz Tesle kažu da će oni upravljati cijelim procesom ugradnje, što uključuje uklanjanje postojećeg krova, dizajn novog, nabavljanje dozvola, instalaciju, rad i održavanje novog krova.

Prosječno vrijeme potrebno za postavljanje procijenili su da bi trebalo trajati između 5 i 7 dana, koliko uobičajeno traje postavljanje običnog krova. Nedavno su ažurirali svoju mobilnu aplikaciju kako bi u nju umetnuli nove solarne proizvode.

- Kada pomislite na održivu energetsku budućnost, želite da krovovi budu lijepi dizajnom i generiraju proizvodnju energije iz sunca. Ta energija može se iskoristiti za punjenje Powerwall baterija i električnih vozila. To je budućnost koju želimo.

20. travanj 2024 06:24