08. kolovoz 2018.

Musk najavio mogućnost delistiranja Tesle - Saudijci već uložili 2,9 milijardi dolara u tvrtku

Čelnik Tesle Elon Musk razmišlja o delistiranju te kompanije za proizvodnju električnih vozila, ocijenivši da je to za nju „najbolji put naprijed”, a ostvare li se te njegove namjere bit će to jedna od najvećih takvih transakcija u povijesti, vrijedna više od 80 milijardi dolara.

Nakon Muskove objave na Twitteru dionice Tesle porasle su jučer 11% na 379.57 dolara, da bi jutros na početku trgovanja pale 1,2 posto, kako piše The Street.

U neobičnom potezu, Elon Musk je to najavio prvo na Twitteru, a ne putem službenih regulatornih kanala za objavljivanje. Izjavio je kako investitori podupiru taj plan, koji zahtjeva da o njemu glasuju dioničari. Dodao je kako će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od trenutačne cijene.

>>>Tesla gradi tvornicu automobila u Šangaju

Musk je u sinoćnjem tweetu ocijenio da bi delistiranje s burze dionica Tesle značilo da kompanija više ne bi biti pod pritiskom donošenja kratkoročnih odluka kako bi umirila investitore.

Tvrdi i da je osigurao sredstva za iskup dioničara, no nije ponudio nikakve dodatne informacije. Unatoč tome, upozorio je da „konačna odluka nije donesena”.

Trgovanje dionicama Tesle zaustavljeno je nakon tog tweeta, u očekivanju službene objave.

Saudijci na 5 posto u Tesli

Guardian procjenjuje da je objavu twita potaknula objava u Financial Timesu da je Saudijska Arabija izgradila udio u Tesli vrijedan 2,9 milijardi dolara. Javni saudijski investicijski fond PIF, koji ulaže novce zarađene na nafti i ima uloženo 250 milijardi dolara, potiho je izgradio udio u Tesli između 3 i 5 posto, a ove su godine Musku ponudili investiranje u zamjenu za nove dionice.

Iako je Twitter neuobičajeno sredstvo za objavljivanje službenih informacija, američki regulator - Komisija za trgovinu vrijednosnim papirima - dopušta tvrtkama korištenje društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter na ovaj način, pod uvjetom da su investitori unaprijed obaviješteni koje društvene mreže će biti korištene u tu svrhu.

>>>Musk: Proizveli smo 5.000 Modela 3 u jednom tjednu – sad smo prava auto-kompanija

Musk posjeduje gotovo 20 posto tvrtke, a izjavio je kako se nada da će ovaj potez zaštititi tvrtku od velikih promjena cijena njezinih dionica te od pritiska da ispuni kvartalne financijske ciljeve. Također je izjavio kako želi stati na kraj „negativnoj propagandi” onih investitora koji se klade da će dionice Tesle propasti.

„U osnovi, pokušavam postići ishod u kojem Tesla može raditi u svom najboljem svjetlu, oslobođena od ometanja i kratkoročnog razmišljanja”, napisao je.

Najveći dogovor u povijesti?

Ako Tesla provede delistiranje, uz cijenu od 420 dolara po dionici, to bi bila jedna od najvećih takvih transakcija u povijesti – dogovor vrijedan više od 80 milijardi dolara, uključujući i dug tvrtke.

Plan Elona Muska omogućit će investitorima mogućnost izbor žele li zadržati svoje udjele. Musk planira zadržati svoje dionice i nada se ostati izvršnim direktorom Tesle.

>>>Ad Astra – Elon Muskova tajnovita osnovna škola

Gene Munster, analitičar tvrtke Loup Ventures, izjavio je kako Musk ima „jedan naprema tri šanse” da uspije provesti svoj plan te dodao da „16-postotna premija na trenutnu cijenu dionica možda neće biti dovoljno visoka da potakne postojeće dioničare da podrže delistiranje”.