Aktualno
StoryEditor

Musk: Naš Autopilot već sada parira ljudskim vozačima

08. Studeni 2017.

Elon Musk je u srijedu ponosno najavio da Teslin Autopilot sustav omogućava potpuno autonomnu vožnju koja je barem jednako dobra kao ljudski vozači, piše Inverse. Ipak, ostaje pitanje u kojoj mjeri bi autonomna tehnologija morala biti sigurnija od ljudskih vozača kako bi autonomni Tesla automobili napokon mogli krstariti cestama.

>>>CEO Nvidije: Za manje od četiri godine imat ćemo potpunu autonomiju automobila

Musk je rekao da mu se čini kako regulatori ni sami ne znaju koliko bi puta autonomna tehnologija trebala biti bolja i sigurnija od ljudskih vozača, referirajući se na takozvanu petu razinu autonomije koja označava najmoderniju tehnologiju i automobilima omogućuje vožnju bez ikakvog ljudskog ‘inputa‘, te tako volan čini naoko izlišnim.

Peta razina autonomije je prekretnica na kojoj Tesla i ostali proizvođači automobila već dulje vrijeme rade, a Musk u pismu dioničarima ističe kako je to jedan od najvećih ciljeva tvrtke.

>>>VIDEO: Japanski proizvođači predstavljaju nesigurnu budućnost automobilske industrije

Stvaranje umjetne inteligencije koja bi odgovarala ljudskim sposobnostima nije mala, ali također ni u potpunosti sigurna stvar. Svake godine ljudski faktor uzrokuje 1.3 milijuna smrtnih slučajeva u prometu, a Musk je naveo da će regulatori zasigurno zahtijevati znatno viši standard sigurnosti autonomne tehnologije u odnosu na ono što se dopušta ljudskim vozačima.

>>>‘Bespilotni’ kamioni premijerno se provozali singapurskim cestama

Tesla je u listopadu predstavio najnovije računalo imena Drive PX Pegasus, koje dolazi s prvim ‘AI čipom‘ čiji potencijal podrazumijeva mogućnost implementacije pete razine autonomije. Aktualni Tesla automobili ne sadrže taj napredni čip, a još uvijek je nejasno odnose li se Muskove objave na njihovo skoro korištenje.

Kako bilo, Musk u svom pismu dioničarima ne skriva da je izrazito zadovoljan trenutnim napretkom AI tehnologije za autonomne automobile.

26. travanj 2024 13:40