Aktualno
StoryEditor

Musk predstavio komercijalno svemirsko odijelo

24. Kolovoz 2017.

Svemirsko odijelo namijenjeno korisnicima komercijalnih letova u Svemir, i to letjelicama koje razvija kompanija Elona Muska, ugledalo je svjetlo dana na Instagramu. Doista impresivno odijelo, koje prije svega ima funkciju svemirskog putnika održati na životu, na muškom modelu izgleda estetski atraktivno.

- Bilo je teško izbalansirati estetiku i funkcionalnost, napisao je Musk ispod fotografije koja obilazi svijet (ne u orbiti, već internetom).

Odijelo za svemirska putovanja namijenjeno je putnicima koji će se odvažiti sjesti u letjelicu "Zmaj" (Dragon), proizvođača SpaceX, tvrtke koju je osnovao Musk.

Osim da je odijelo testirano na dupli vakuum, Musk nije otkrio previše tehničkih detalja. Odijelo za komercijalne letove u svemir, predstavila je i tvrtka Boeing, ali oni su odabrali plavu boju.

To nisu prava svemirska odijela, već letačka odijela koja su prilagođena letu izvan orbite u Svemir i nazad, te imaju ograničeno vrijeme koje mogu provesti u vakuumu. Ta odijela nisu namijenjena za "šetnju" svemirom.

Tvrtke Boeing i SpaceX utrkuju se dizajnom i tehničkim rješenjima za prijevoz astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju. Dugoročno, planovi su to za ostvarenje komercijalnih svemirskih letova.

20. travanj 2024 09:45