Aktualno
StoryEditor

Musk: Prvi letovi međuplanetarnog broda za osvajanje Marsa u prvoj polovici iduće godine

12. Ožujak 2018.

Elon Musk ponovno je dokazao da je jedan od najvećih svjetskih vizionara najavom da je odredio rok za lansiranje i testiranje svoje svemirske letjelice čija je svrha kolonizacija Marsa i to već početkom iduće godine, javlja CNBC.

>>>Nova vizija Elona Muska: Stići na bilo koje mjesto na Zemlji unutar sat vremena

Podsjetimo, Musk je u rujnu prošle godine objavio da do 2022. SpaceX planira na Crveni planet poslati teretnu misiju, što je najvažniji korak prije slanja ljudske posade na taj planet. Musk je na ovogodišnjem sajmu tehnologije i kulture u Texasu iznenadio okupljene otkrivši da gradi prvu međuplanetarnu letjelicu koja će služiti i za kraća putovanja počevši od prve polovice iduće godine.

SpaceX-ov raketni sustav BFR trebao bi biti višestruko iskoristiv za međuplanetarna putovanja, a let će koštati manje od letova Falcon 1 rakete čija se cijena kreće u rasponu od 5 do 6 milijuna dolara. Musk se nada da će ostali, ako BFR projekt uspije, povjerovati da je putovanje na Mars moguće i slijediti njegov primjer.

>>>Kako će izgledati plovidba crvene Tesle i Starmana bespućima svemira

Musk će za realizaciju misije, odnosno gradnju kolonije na ‘crvenom planetu‘, trebati staklene kupole, elektranu i asortiman osnovnih životnih potrepština, objasnio je u svom izlaganju, a nakon što infrastruktura bude potpuna doći će do eksplozije poduzetničkih prilika jer će na Marsu postojati potražnja za gotovo svim, od ljevaonica željeza do pizzeria, ističe Musk.

02. svibanj 2024 11:22